Home » D:News » China respinge acuzaţiile SUA privind răspândirea coronavirusului din neglijenţă

China respinge acuzaţiile SUA privind răspândirea coronavirusului din neglijenţă

China respinge acuzaţiile SUA privind răspândirea coronavirusului din neglijenţă
Publicat: 06.05.2020
Presa oficială din China a respins, marţi, acuzaţiile Administraţiei Donald Trump, care suspectează că, deşi virusul este natural, ar fi putut fi răspândit accidental dintr-un laborator din Wuhan, unde erau efectuate cercetări pe tipuri de coronavirus.

Reacţia Beijingului intervine după ce preşedintele SUA, Donald Trump, şi secretarul de Stat, Mike Pompeo, au sugerat că epidemia ar fi putut fi răspândită accidental dintr-un laborator din Wuhan, chiar dacă virusul nu a fost creat în acel laborator.

„Acuzaţiile sunt lipsite de fundament. Adevărul este că Mike Pompeo nu are nicio dovadă. Dacă Washingtonul are dovezi solide, trebuie să permită institutelor şi oamenilor de ştiinţă să le examineze şi să le verifice. Scopul Administraţiei Trump este să câştige alegerile”, anunţă Partidul Comunist chinez într-un editorial publicat în cotidianul Global Times.

Criza pandemiei poate genera ostilitate contra Chinei, cu riscul unui conflict

Criza pandemiei ar putea să genereze un val de ostilitate internaţională împotriva Chinei, arată un raport al Administraţiei de la Beijing, oficiali care au vizualizat documentul avertizând, potrivit agenţiei Reuters, că, în cel mai grav scenariu, există riscul unui conflict cu Statele Unite.

Raportul, prezentat recent de Ministerul Securităţii Statului liderilor de la Beijing, inclusiv preşedintelui Xi Jinping, avertizează că sentimentele internaţionale anti-China sunt la cel mai înalt nivel de la reprimarea protestelor din Piaţa Tiananmen, în 1989.

Ca reacţie la pandemia de coronavirus, China riscă să se confrunte cu un val de ostilitate dirijat de Statele Unite şi trebuie să fie pregătită pentru cel mai grav scenariu – o confruntare militară între cele două puteri mondiale, afirmă oficiali care au avut acces la raport, citaţi de agenţia de presă Reuters. Oficialii au preferat să păstreze anonimatul, dată fiind sensibilitatea situaţiei.

Raportul a fost elaborat de Institutul chinez pentru Relaţii Internaţionale Contemporane (CICIR), o structură de analiză afiliată Ministerului chinez pentru Securitatea Statului, potrivit Mediafax.

Agenţia Reuters nu a accesat documentul, acesta fiind descris de persoane care cunosc concluziile. Nu este clar în ce măsură evaluarea de securitate reprezintă poziţiile liderilor politici din China. Institutul CICIR, care oferă consultanţă Administraţiei de la Beijing în materie de securitate şi politică externă, nu a făcut niciun comentariu pe tema raportului.

Relaţiile dintre China şi Statele Unite sunt în cel mai tensionat moment din ultimele decenii, în contextul accentuării lipsei de încredere şi a disensiunilor pe teme comerciale, tehnologice, al crizelor din Hong Kong şi Taiwan şi revendicărilor teritoriale din Marea Chinei de Sud, notează agenţia de presă Reuters.

Conform raportului, Statele Unite percep ascensiunea Chinei ca fiind o ameninţare economică şi de securitate, precum şi o provocare pentru democraţiile occidentale. De asemenea, raportul avertizează că Washingtonul ar încerca să afecteze poziţia Partidului Comunist, aflat la putere în China, prin subminarea încrederii publice.

Ca reacţie la prezentarea datelor din raport, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus, a declarat: Oficialii chinezi aveau o „responabilitate specială” să îşi informeze cetăţenii şi lumea despre ameninţarea reprezentată de coronavirus, „dat fiind că ei au fost primii care au aflat despre ea”. „Eforturile Beijingului de a reduce la tăcere oameni de ştiinţă, jurnalişti şi cetăţeni, precum şi difuzarea dezinformărilor au exacerbat pericolele acestei crize medicale”.

Consiliul pentru Securitate Naţională din SUA a refuzat să facă vreun comentariu.

Ministerul chinez de Externe a pledat pentru cooperare, afirmând că „dezvoltarea sănătoasă şi constantă a relaţiilor China-SUA” este în interesul ambelor ţări şi al comunităţii internaţionale. „Orice declaraţii ori acţiuni care generează manipulare politică ori stigmatizare sub pretextul pandemiei, inclusiv a profita de această ocazie pentru a genera disensiuni între ţări, nu sunt productive cooperării internaţionale contra pandemiei”, precizează Ministerul de Externe de la Beijing.

Una dintre persoanele care au accesat raportul a declarat că este considerat de agenţiile de informaţii chineze ca fiind o evaluare despre riscurile unui nou Război Rece.

Oficiali din SUA cred că Administraţia din China a ascuns amploarea epidemiei de coronavirus şi gradul de contagiere în scopul acumulării stocurilor medicale necesare pentru a reacţiona la această criză, arată documente ale serviciilor de informaţii citate de agenţia Associated Press. Liderii chinezi „au ascuns intenţionat severitatea” epidemiei la începutul lunii ianuarie, conform unui raport de informaţii de patru pagini elaborat de oficiali din cadrul Departamentului pentru Securitatea Internă din SUA. Dezvăluirea intervine în contextul în care Administraţia Donald Trump a intensificat criticile la adresa Chinei. Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a acuzat Administraţia din China că este responsabilă de răspândirea bolii, subliniind că trebuie trasă la răspundere.

Intensificarea retoricii Washingtonului coincide cu apariţia unor critici în SUA referitoare la reacţia Administraţiei la criza medicală, care ar fi fost lentă şi inadecvată. Rivalii politici ai preşedintelui Donald Trump l-au acuzat că a început să acuze China, un adversar geopolitic al SUA dar un partener comercial esenţial, în încercarea de a dispersa criticile interne. Raportul Departamentului pentru Securitate Internă, neclasificat dar marcat „strict pentru uz oficial”, arată că, deşi minimiza severitatea coronavirusului, China a intensificat importurile şi a redus exporturile de produse medicale. Beijingul a încercat să acopere aceste decizii „negând că sunt impuse restricţii privind exporturile, generând confuzie şi tergiversând furnizarea de date despre activităţile comerciale”, arată raportul. În plus, potrivit documentului, cea mai mare parte a lunii ianuarie, China nu a informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) că noul coronavirus genera „contagiere”, pentru a putea procura provizii medicale din străinătate. În aceeaşi perioadă, importurile Chinei de măşti medicale, halate şi mănuşi chirurgicale s-au intensificat. Concluziile raportului se bazează pe o probabilitate de 95% că exporturile şi importurile Chinei nu erau în limite normale.

Duminică, preşedintele Donald Trump a părut să învinovăţească oficiali din cadrul serviciilor de informaţii din SUA că nu i-au transmis cu claritate mai devreme cât de periculoasă ar putea fi epidemia de coronavirus. Donald Trump încearcă să se apere de criticile referitoare la lipsa de reacţie imediată după ce primise avertismente preliminare din partea oficialilor din serviciile de informaţii şi a altora privind potenţialul impact al coronavirusului. „Serviciile tocmai mi-au raportat că am fost corect, că nu mi-au semnalat subiectul coronavirusului până spre sfârşitul lunii ianuarie, cu doar puţin timp înainte ca eu să impun interdicţii privind China în SUA. De asemenea, mi-au vorbit despre virus într-un mod care arăta că nu era foarte ameninţător”, a declarat Donald Trump.

Anterior, Donald Trump a speculat că Beijingul ar fi răspândit virusul din cauza unei „erori” oribile. Agenţiile de informaţii din SUA analizează ipoteza lansată de preşedinte şi de consilierii acestuia că epidemia ar fi izbucnit în urma unui accident într-un laborator din China. Mike Pompeo, secretarul de Stat american, a declarat că nu există motive care să indice faptul că virusul ar fi fost răspândit deliberat. Dar „să ne amintim, China a mai infectat lumea în trecut, se ştie că au mai avut laboratoare sub standarde. Nu este prima dată când lumea este expusă unui virus din cauza deficienţelor dintr-un laborator din China. Astfel, în timp ce comunitatea serviciilor de informaţii continuă să îşi facă treaba, trebuie să continue acest lucru, să verifice pentru a fi siguri, vă pot spune că există dovezi semnificative că actuala criză provine din acel laborator din Wuhan”, a precizat Mike Pompeo. Secretarul de Stat american pare să se refere la epidemii anterioare cu virusuri respiratorii, precum SARS, apărut în China. Afirmaţiile sale ar putea fi considerate ofensatoare de către Beijing.

China a obstrucţionat deliberat difuzarea de informaţii sau a distrus dovezi despre epidemia de coronavirus, în ceea ce este un „asalt deliberat asupra transparenţei internaţionale”, cu efectul pierderii a zeci de mii de vieţi omeneşti, arată un raport elaborat de serviciile de informaţii ale alianţei „Cinci Ochi” („Five Eyes”), din care fac parte SUA, Australia, Noua Zeelandă, Canada şi Marea Britanie.

Consensul oamenilor de ştiinţă este că virusul provine din piaţa de animale sălbatice. Dar Comunitatea Naţională de Informaţii din SUA a confirmat că verifică dacă boala Covid-19 este rezultatul unui accident în laboratorul din Wuhan. Biroul directorului Comunităţii Naţionale de Informaţii din SUA a transmis că virusul nu a fost creat în laborator. „Întreagă comunitate de informaţii a furnizat în mod consecvent susţinere esenţială decidenţilor politici din SUA şi persoanelor care au responsabilităţi în gestionarea virusului Covid-19, care provine din China. Comunitatea de informaţii este de acord cu largul consens ştiinţific că virusul Covid-19 nu a fost creat de oameni şi nu este modificat genetic. Aşa cum procedăm în toate cazurile, experţii comunităţii de informaţii reacţionează prin suplimentarea resurselor şi prin oferirea de informaţii critice pe teme vitale pentru securitatea naţională a SUA. „Comunitatea de informaţii va continua să examineze riguros informaţiile care apar şi datele colectate de servicii pentru a stabili dacă epidemia a izbucnit prin contactul cu animale infectate sau a fost rezultatul unui accident 

OMS a reiterat că noul virus este de origine naturală

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a reiterat, la finalul săptămânii trecute, ipoteza conform căreia noul coronavirus este de origine naturală, în condiţiile în care preşedintele SUA, Donald Trump, a sugerat că ar fi responsabil Institutul de Virologie din Wuhan (China).

„Am ascultat opiniile multor oameni de ştiinţă şi suntem convinşi că virusul este de origine naturală”, a declarat dr. Michael Ryan, şeful Departamentului de Urgenţe al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citat de agenţia Associated Press.

Anunţul OMS intervine după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a sugerat că virusul ar proveni din laboratorul Institutului de Virologie din oraşul chinez Wuhan.

Un jurnalist l-a întrebat pe Donald Trump într-o conferinţă de presă dacă a observat ceva care să îi confirme că sursa virusului ar fi Institutul de Virologie din Wuhan.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship