Dezvoltat de Institutul Israelian pentru Cercetări Biologice (IIBR), „anticorpul monoclonal de neutralizare poate să neutralizeze boala cauzată de coronavirus în organismele purtătorilor”, a declarat ministrul israelian al Apărării, Naftali Bennett, într-un comunicat citat de Reuters.
La începutul săptămânii, Naftali Bennett a vizitat sediul IIBR, unde a fost informat despre „o descoperire semnificativă pentru găsirea unui antidot împotriva coronavirusului”.
Potrivit sursei citate, Shmuel Shapira, directorul IIBR, a precizat că a fost deja brevetată formula acestui anticorp specific, urmând să fie găsită o companie internaţională care să producă la scară largă tratamentul.
IIBR a condus eforturile depuse în Israel pentru dezvoltarea unui tratament sau a unui vaccin împotriva virusulului care provoacă boala respiratorie COVID-19. Una dintre abordări au fost probe de sânge prelevate de la pacienţii care s-au vindecat de COVID-19.
Anticorpii din astfel de probe de sânge, proteine ale sistemului imunitar care sunt reziduuri rămase după depăşirea cu succes a infecţiei cu noul coronavirus, sunt văzute drept un element-cheie pentru dezvoltarea unui posibil tratament.
Anticorpul care a fost izolat în laboratoarele IIBR este monoclonal, ceea ce înseamnă că derivă dintr-o singură celulă însănătoşită şi poate avea, prin urmare, o valoare mult mai mare în dezvoltarea unui tratament.
Şi în alte laboratoare ale lumii s-au dezvoltat tratamente pe bază de anticorpi policlonali sau derivaţi din două sau mai multe celule cu origini diferite, după cum arată un articol din Science Direct.
Israelul a fost una dintre primele ţări din lume care şi-au închis graniţele şi au impus măsuri stricte de deplasare a populaţiei în scopul de a limita răspândirea comunitară a noului coronavirus.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Profesor francez în boli infecţioase: Al doilea val de coronavirus este o fantezie