Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Gothenburg au anunţat că au dezvoltat un nou tip de test pentru detectarea Alzheimerului în mostrele de sânge, prin măsurarea nivelului unei variante a proteinei tau. Aceştia explică faptul că o astfel de metodă se dovedeşte simplu de implementat şi cu costuri mai reduse faţă de metodele convenţionale, notează Medicalxpress.
Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat faptul că apariţia Alzheimerului duce la două modificări patologice la nivelul ţesutului nervos. apar depuneri de beta-amiloide, un tip de proteine şi neurofibrilele, proteine tau care s-au blocat în leziuni la nivelul creierului. Pornind de la aceste observaţii, oamenii de ştiinţă au decis să folosească nivelul de tau fosforilat, P-tau181, pentru a determina dacă o persoană suferă sau nu de această maladie. Pentru a determina care este concentraţia acestei proteine, cercetătorii folosesc o metodă numită Single Molecule Array (Simoa), care permite măsurarea unui nivel mult mai mic al diferiţilor biomarkeri faţă de alte metode de analiză.
În mod obişnuit, nivelul de P-tau181 este măsurat prin testarea fluidului cerebrospinal, care prezintă niveluri mult mai ridicate ale acestei proteine faţă de mostrele obişnuite de sânge. De asemenea, această metodă de testarea, la fel ca tomografiile cu emisii de pozitroni care sunt folosite pentru identificarea neurofibrilele nu sunt accesibile tuturor pacienţilor şi asta deoarece au costuri foarte ridicate.
Testele efectuate cu ajutorul acestei noi metode au arătat că în sângele uman pot fi identificate niveluri ridicate ale proteinei P-tau181 chiar şi în etapele incipiente de ale maladiei. De asemenea, acest test a dus şi la identificarea plăcilor de proteine pe care imagistica cu emisii de pozitroni nu le-a putut identifica.
„Credem că, în viitor, o utilizare foarte importantă a testului nostru de sânge va fi pentru screening în îngrijirea primară. Am demonstrat acest lucru într-unul din studiile care fac parte din articolul nostru, în care am observat pacienţii aflaţi în îngrijire primară care prezentau probleme de memorie”, explică dr. Kaj Blennow, autor al studiului.
Studiul a fost publicat în The Lancet Neurology.
Citeşte şi:
Persoanele care fac în jur de 9.000 de paşi pe zi prezintă un risc mai mic de Alzheimer
Cercetătorii au putut analiza în premieră structura proteinelor care duc la apariţia Alzheimer