Preşedintele Global Carbon Project, organizaţie care urmăreşte şi publică estimări ale emisiilor anuale, a declarat că emisiile de carbon ar putea scădea cu peste 5% – prima scădere de la reducerea de 1,4% de după criza financiară din 2008.
„Nu m-ar mira să vad o scadere de 5% sau mai mult a emisiilor de dioxid de carbon în acest an, lucru care nu a fost vazut de la sfârsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial”, a declarat Jackson pentru Reuters.
„Nici căderea Uniunii Sovietice, nici diferitele crize de petrol sau financiare din ultimii 50 de ani nu sunt susceptibile să fi afectat emisiile aşa cum o face această criză”, a spus el.
Predicţia reprezintă o foarte mică veste bună în plină criză: oamenii de ştiinţă au avertizat guvernele mondiale că emisiile globale trebuie să înceapă să scadă până în 2020, pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, potrivit Mediafax.
Însă scăderea vine pe fondul unei situaţii de urgenţă mondială care a îmbolnăvit un milion de oameni şi a închis fabrici, a menţinut la sol avioane şi obligă sute de milioane de oameni să rămână acasă.
Experţii avertizează că, fără modificări structurale, scăderea emisiilor cauzate de coronavirus ar putea fi de scurtă durată şi să aibă un impact redus asupra concentraţiilor de dioxid de carbon care s-au acumulat în atmosferă de-a lungul deceniilor.
După ce emisiile mondiale de gaze cu efect de seră au scăzut în urma crizei financiare globale din 2007-2008, au înregistrat o creştere de 5,1%, potrivit lui Jackson.