Topirea gheţarilor din Antarctica reprezintă o problemă ale cărei ramificaţii se resimt la nivel global, un studiu recent, care a urmărit situaţia gheţarului Denman între anii 1996 şi 2018, arată cauzele multiple, dar şi consecinţele globale ale topirii gheţarilor, notează Live Science.
Oamenii de ştiinţă explică faptul că gheţarii din Antarctica se întind de pe continent până în ocean, ceea ce face ca aceştia să fie în pericol din cauza apei oceanice neobişnuit de calde. În cazul gheţarului Denman, situaţia tinde să fie mai complicată, ceea ce afectează semnificativ şansele acestuia de supravieţuire. Astfel, pe lângă accesul la ocean, acest gheţar se află deasupra celui mai mare canion din lume. Acest canion este izolat de apa oceanică de către gheaţă, dar odată de gheţarul este restrâns către continent, canionul devine un „vas” în care gheaţa este amestecată cu apa topită.
Această situaţie face ca integritatea gheţarului să fie afectată de către două surse de apă caldă, ceea ce declanşează o buclă în care topirea antrenează şi mai multă topire şi, într-un final va face ca gheţarul Denman să ajungă în ocean, pe bucăţi. Cercetătorii aproximează că această situaţie ar putea duce la o creştere cu 1,5 metri a nivelului oceanului.
Datorită reliefului de sub partea de vest a gheţarului Denman, există potenţial de retragere rapidă şi ireversibilă şi asta înseamnă creşteri substanţiale ale nivelului global al oceanului în viitor”, concluzionează Virginia Brancato, autoare principală a studiului şi cercetătoare a Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA.
Studiul a fost publicat în Geophysical Research Letters.
Citeşte şi:
Antarctica se dezintegrează sub acţiunea apei calde a oceanului
Topirea gheţii scoate la lumină noi insule din Antarctica
Apele din jurul Antarcticii sunt mai acide şi au nivel scăzut de oxigen
Inginerie extremă în lupta împotriva încălzirii globale: submarine care să producă gheaţă