Anxietatea poate apărea neţinând cont de rasă, etnie, sex, vărstă sau statut social. Ea este o reacţie normală la lucrurile incerte şi la cele care ne pot dăuna. Pentru mulţi dintre noi, COVID-19 proiectează din mintea umană un viitor foarte incert. Oamenii îşi fac griji pentru propria sănătate şi pentru cea a celor dragi. De asemenea, apare o mulţime de preocupări în ceea ce priveşte şcoala, locul de muncă, finanţele, neputinţa de a lua parte la evenimente şi hobby-uri.
Trebuie ştiut faptul că urmărind în mod excesiv ştirile legate despre acest virus, ne poate înrăutăţi starea şi ne poate agrava anxietatea. Să nu uităm faptul că există o mulţime de informaţii false ce apar în mass-media şi pe reţelele de socializare, de aceea e important să cunoaştem sursa unei informaţii. Aşadar, să le luăm pe acestea din surse sigure, cum ar fi comunicatele de presă din România sau alte state, site-uri ale autorităţilor statului pentru informarea populaţiei în ceea ce priveşte pandemia, site-uri care au conţinut bazat pe studii ştiinţifice sau precizări / explicaţii ale cercetătorilor, medicilor, specialiştilor din domeniu.
Trataţi cu seriozitate măsurile de siguranţă. Acţiunea este antidotul anxietăţii. Faceţi tot ce puteţi pentru a vă proteja pe dv., cât şi pe cei care sunt alături de dumneavoastră.
Măsurile de protecţie împotriva coronavirusului recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, sunt:
Gândiţi in perspectivă! Atunci când suntem stresaţi, tindem să vedem lucrurile mai rele decât sunt şi să ne imaginăm scenarii cât mai negre.
Aveţi grijă de dumneavoastră ! Pentru a menţine o atmosferă cât mai plăcută şi a avea un spirit pozitiv, este important să avem grijă de noi. Printre aceste lucruri putem enumera:
Psihoterapeutul englez Silva Neves afirmă că panica este la fel de contagioasă precum virusul. Într-o stare de anxietate accentuată ne putem induce gânduri eronate precum acela că am putea fi bolnavi. În aceste momente nu este indicat să le ignorăm, ci să le verbalizăm sau să le notăm într-un carneţel şi să îl punem deoparte. Asfel, psihologul Elizabeth Turp ne recomandă ţinerea unui jurnal în care să notăm gândurile ce ne provoacă anxietatea.
În mod inevitabil, copiii vor simţi anxietăţile părinţilor, le vor prelua şi vor observa schimbări în rutina zilnică. Îşi vor pune întrebări despre ceea ce se întâmplă în jurul lor: „de ce oamenii poartă măşti, de ce nu se duc la şcoală, de ce părinţii nu se duc la serviciu, de ce nu ies din casă ? etc”. Este important să îi ascultăm şi să vedem ce îi îngrijorează în aceasta privinţă.
Să nu vă fie teamă să vorbiţi cu ei despre acest virus. Dacă le ascundeţi acest lucru, ei vor simţi şi se vor simţi inferiori. Dacă le răspundeţi întrebărilor sincer şi în mod adecvat vârstei, îi puteţi ajuta şi pe aceştia să scape de anxietate. Puteţi să faceţi aceste lucruri în felul următor:
Este important ca el să observe că se poate baza pe dumneavoastră şi să îl asiguraţi că veţi fi acolo pentru a-l ajuta indiferent de ce ar putea apărea în viitor. Oferiţi-le confortul de care au nevoie. Ei nu ştiu cum să îşi gestioneze anxietatea dar dumneavoastră puteţi fi un exemplu, rămânând calm şi de asemenea gestionându-vă propria anxietate.
Dacă vă simţiţi copleşit, nu ezitaţi să cereţi ajutorul unor specialişti. Puteţi căuta ajutor în mediul virtual . Cateva sute de psihologi voluntari au format un grup specializat in oferirea suportului psihologic pentru criza determinata de COVID-19. Cei care au nevoie de un specialist pot apela la unul dintre psihologii din registrul aflat pe pagina de Facebook PSYCOVID – 19. Suportul oferit de aceştia este gratuit.
Nu uitaţi! Deşi panica este molipsitoare, la fel este şi curajul!
Pentru a depăşi situaţiile de panică, de groază, de frică extremă, avem nevoie să acţionăm, să ne dezvoltăm şi să ne manifestăm curajul, calmul şi stăpânirea de sine pentru a putea acţiona fără teamă în sensul realizării dorinţelor.
Articol scris de Izabelle-Alina Gheorghiu, psiholog