După ce a convenit la un standard unitar pentru încărcătoarele telefoanelor mobile, decizie care va fi publicată sub formă de lege abia în vară, Comisia Europeană îşi îndreaptă privirea către un alt aspect controversat din domeniul tehnologiei: dreptul la reparaţii. Astfel, până în 2021 este aşteptată o lege care să asigure accesul la piese de schimb pentru dispozitive mobile precum smartphone-uri, tablete şi laptop-uri, pentru a putea să îl repari acasă.
Unul dintre obiectivele acestei iniţiative este sustenabilitatea, posibilitatea de a repara dispozitive mai vechi reducând semnificativ deşeurile cauzate de dispozitive electronice. Comisia Europeană doreşte ca până în 2050 întreaga piaţă de comerţ a Uniunii Europene să devină neutră din punct de vedere al amprentei de carbon.
Noul proiect de lege ar impune companiilor ca dispozitivele pe care le produc şi comercializează să fie mai rezistente, să poată fi refolosite, să poată fi îmbunătăţite în timp şi să fie construite din materiale reciclate şi/sau reciclabile. Companiile ar putea primi chiar şi recompense n cazul în care se conformează acestor reguli, care probabil că ar putea consta în reduceri de taxe.