Investigaţia prin care se măsoară capacitatea pulmonară se numeşte spirometrie. Aceasta măsoară cantitatea de aer inspirată şi expirată într-un anumit interval de timp şi este recomandată în special persoanelor cu suspiciune de BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică), boli sau fibroză pulmonară. Rezultatul acestei investigaţii este un indicator important al sănătăţii plămânilor, precum şi al speranţei de viaţă.
Deşi au mai existat şi alte studii care au făcut această asociere între obezitate şi scăderea capacităţii pulmonare, cea mai recentă cercetare observaţională a fost derulată pe parcursul a 20 de ani, o perioadă semnificativă din punct de vedere statistic.
Peste 3.600 de participanţi, din 26 de ţări, au fost monitorizaţi în acest interval. La debutul studiului, vârsta medie a subiecţilor era de 34 de ani, iar ultimele teste au fost efectuate în jurul vârstei de 54 de ani.
Pe parcursul acestui interval de 20 de ani, participanţilor le-a fost măsurată capacitatea pulmonară prin spirometrie şi au fost cântăriţi. De asemenea, au fost luaţi în calcul factori precum fumatul pasiv sau activ, astmul, nivelul de mişcare şi existenţa unor afecţiuni cronice, precum diabetul sau cancerul.