Un studiu comandat de către Institutul Naţional de Inimă, Plămâni şi Sânge, parte a Institutului Naţional pentru Sănătate din Statele Unite ale Americii, subliniază importanţa somnului şi aduce dovezi care indică faptul că un program neregulat de somn, atât în termenii orei de culcare, dar şi al duratei, poate creşte de două ori riscul dezvoltării unor probleme cardiace în cazul adulţilor, notează Medicalxpress.
„Sperăm că studiul nostru va ajuta la creşterea gradului de conştientizare cu privire la importanţa potenţială a unui model de somn obişnuit în îmbunătăţirea sănătăţii inimii. Este o nouă frontieră în medicina somnului”, explică dr. Tianyi Huang, epidemiolog.
Acest studiu s-a desfăşurat de-a lungul a cinci ani, iar oamenii de ştiinţă care au colaborat în cadrul acestuia au ajuns la concluzia că un program de somn regulat poate ajuta sănătatea cardiovasculară într-un mod asemănător unei diete echilibrate sau a activităţii fizice constante. De asemenea, acest studiu a luat în considerare studiile anterioare care au identificat corelaţii şi cauzalităţi între somnul neregulat şi o serie de probleme de sănătate, precum obezitatea sau diabetul.
„Cercetările au legat programele neregulate ale somnului de o multitudine de anomalii cauzatoare de boli ale funcţiei corpului, inclusiv modificări ale glicemiei şi inflamaţiei. Acest studiu este important, deoarece este printre cele mai mari de acest gen şi asociază în mod specific aceste modele de somn neregulat cu un risc crescut de boli cardiovasculare”, a declarat dr. Michael Twery, director al Institutului pentru Studierea Tulburărilor de Somn, SUA.
În cadrul acestui studiu au fost urmărite starea de sănătate şi tiparele de somn ale 1.992 bărbaţi şi femei, cu vârste între 45-84 de ani, care, la începutul studiului, nu sufereau de probleme cardiovasculare. Starea acestora a fost urmărită de-a lungul perioadei 2010-2016. În această perioadă 111 participanţi au dezvoltat astfel de probleme sau chiar au murit.
Oamenii de ştiinţă au aflat că participanţii care au prezentat cele mai neregulate tipare de somn au prezentat un risc mai mare în comparaţie cu participanţii care aveau tipare de somn regulate. Aceste descoperiri s-au menţinut chiar şi odată cu ajustarea statistică pentru factorii de risc caracteristici problemelor cardiovasculare, dar şi factorii legaţi de problemele de somn.
Studiul a fost publicat în Journal of the American College of Cardiology.
Citeşte şi: