Statele Unite ale Americii au cele mai mari cheltuiei militare din lume, o parte semnificativă a fondurilor pe care Congresul le oferă sunt direcţionate către cercetarea şi îmbunătăţirea tehnologiei militare. Ca în multe alte domenii, inteligenţa artificială (AI) reprezintă un instrument extrem de puternic şi care are un potenţial de distrugere ridicat, mai ales în mâinile militarilor. Din această cauză, Comitetul pentru Inovaţia Apărării a trimis către Pentagon documentul Recomandări privind utilizarea etică a inteligenţei artificiale de către Departamentul Apărării, care ar trebui să reglementeze folosirea AI în acţiunile de spionaj, dar şi în intervenţiile de pe teren, notează Associated Press.
Acest document vine în completarea normelor anterioare pe care Petagonul le-a stabilit atunci când vine vorba de automatizarea operaţiunilor miliare, de exemplu, o directivă din 2012 spune că deciziile legate de folosirea armelor automate, printre care şi dronele, trebuie luate de către o persoană.
De-a lungul timpului, Pentagonul a recunoscut problemele etice şi de securitate pe care inteligenţa artificială le poate ridica, totuşi, după cum explică criticii precum Lucy Suchman, expertă în Antropologia Ştiinţei şi Tehnologiei din cadrul Universităţii Lancaster, Regatul Unit, modul în care este gândit şi formulat acest regulament nu produce efecte reale. Ea este de părere că aceasta este o modalitate prin care, sub aparenţa eticii, Armata SUA evită limitarea acţiunilor sale.
Experţii au identificat cinci principii fundamentale pe care autorii le-au inserat în textul propus Pentagonului:
1. Responsabilitatea: fiinţele umane din cadrul Departamentului sunt cele care trebuie ia deciziile atunci când este folosită inteligenţa artificială.
2. Echitabilitatea: atunci ceea ce priveşte modul în care AI identifică oamenii sau ţintele de interes militar.
3. Trasabilitatea: Departamentul Apărării trebuie să fie capabil să explice Congresului şi publicului modul în care algoritmii pe care îi foloseşte funcţionează.
4. Încrederea: AI trebuie să aibă domenii de activitate bine-efinite şi să funcţioneze fără erori.
5. Guvernabilitatea: inteligenţa artificială trebuie să vină cu măsuri de siguranţă care să prevină atacurile şi vătămările neintenţionate.
Citeşte şi:
Papa Francisc atrage atenţia asupra pericolelor pe care inteligenţa artificială le ridică
Ce conţine Cartea Albă în domeniul inteligenţei artificiale
Tancurile controlate de inteligenţa artificială, noul proiect militar al americanilor
Elon Musk: Dezvoltarea inteligenţei artificiale ar trebui reglementată