Cercetătorii de la Universitatea McMaster, Canada, au descoperit că unul dintre compuşii care poate fi identificat în canabis, Canabigerolul (CBG), prezintă proprietăţi antibacteriene. De asemenea, testele efectuate pe şoricei în laborator au demonstrat faptul că poate combate infecţia cu stafilococ auriu meticilino-rezistent (MRSA), care se dovedeşte a fi greu de tratat în cazul oamenilor, notează Medicalxpress.
„În acest studiu, am investigat 18 canabinoide (n.r. compuşi din canabis) disponibile în comerţ şi toate au arătat activitate antibiotică, unele într-o proporţie mult mai mare decât altele”, explică dr. Eric Brown, profesor de Biochimie şi Ştiinţe Biomedicale al Universităţii McMaster. „Cel pe care ne-am concentrat a fost un cannabinoid non-psihoactiv numit CBG, deoarece a avut cea mai promiţătoare activitate. Am sintetizat acest cannabinoid în cantitate de masă, pentru a avea o cantitate suficient de mare pentru a ne desfăşura studiul în profunzime”, mai adaugă acesta.
În experimentele efectuate pe şoriceii infectaţi cu stafilococul auriu meticilino-rezistent, canabigerolul a împiedicat capacitatea acestora de a forma mase mari prin atacarea membranei celulare. „CBG s-a dovedit a fi minunat în tratarea bacteriilor patogene. Rezultatele sugerează un potenţial terapeutic real pentru cannabinoizi ca antibiotice”, explică dr. Brown.
Deşi canabigerolul a prezentat un potenţial ridicat în ceea ce priveşte distrugerea patogenilor, oamenii de ştiinţă ţin să sublinieze şi faptul că acest compus se dovedeşte a fi toxic pentru celulele organismelor-gazdă. „Acesta deschide o fereastră terapeutică, dar una îngustă, pentru a dezvolta acest compus într-un medicament. Următorii paşi pe care trebuie să îi urmăm trebuie să îmbunătăţească compusul, pentru a fi mai specific pentru bacterii şi să prezinte o toxicitate mai mică”, a declarat dr. Brown.
Studiul a fost publicat în ACS Infectious Diseases.
Citeşte şi:
Consumul de canabis, legat de formarea amintirilor false
Consumul regulat de canabis ar putea duce la schimbări structurale ale inimii