MAE mai precizează că autorităţile locale au transmis că toate persoanele prezente la bordul navei au fost supuse testelor medicale, fiind în aşteptarea rezultatelor, conform unui anunţ de presă al instituţiei.
Referitor la nava Westerdam, Ministerul de Externe spune că opt din cei nouă cetăţeni români care s-au aflat la bordul navei în calitate de turişti au părăsit Cambodgia, iar cel de-al nouălea a rămas în capitala Phnom Penh. Costurile deplasărilor au fost suportate de proprietarul vasului de croazieră.
Redăm mai jos integral comunicatul de presă al MAE:
„În continuarea informaţiilor referitoare la situaţia cetăţenilor români aflaţi la bordul navelor de croazieră Diamond Princess şi Westerdam, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:
Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către MAE nipon cu privire la confirmarea unui al doilea caz de infectare cu coronavirus a unui cetăţean român, membru al echipajului de pe vasul de croazieră Diamond Princess.
Misiunea diplomatică este în contact cu cetăţeanul român care a fost transferat la o unitate medicală din Tokyo, care a transmis misiunii diplomatice în cursul zilei de astăzi, 19 februarie, că se simte bine şi nu manifestă simptome.
Potrivit datelor obţinute de către reprezentanţii ambasadei, autorităţile locale au precizat că toate persoanele prezente la bordul navei de croazieră au fost supuse testelor medicale, fiind în aşteptarea rezultatelor.
În ceea ce priveşte nava Westerdam, potrivit informaţiilor obţinute de Ambasada României la Hanoi (acreditată şi pentru Regatul Cambodgia) de la autorităţile cambodgiene, opt din cei nouă cetăţeni români care s-au aflat la bordul navei în calitate de turişti au părăsit Cambodgia, cel de-al nouălea rămânând în capitala Phnom Penh. Costurile deplasărilor au fost suportate de proprietarul vasului de croazieră”, conchide sursa citată.
La bordul vasului de croazieră Diamond Princess au fost confirmate, luni, 99 de noi cazuri de infecţie cu noul coronavirus. Pe vas se aflau în total 17 cetăţeni români. Primul român din judeţul Argeş care a contractat virusul rămâne sub tratament în Japonia.
MAE transmitea, luni, că starea de sănătate a cetăţeanului român diagnosticat pozitiv pentru COVID-19 care a fost transferat într-o unitate medicală japoneză este în continuare bună. Sursa menţionată adăuga că „după finalizarea perioadei actuale de carantină în data de 19 februarie, pasagerii vor putea părăsi vasul pe baza unui certificat medical eliberat de autorităţile japoneze”.
542 de oameni din cei 3.711 aflaţi la bordul navei de croazieră Diamond Princess au fost infectaţi cu coronavirus, persoanele bolnave provenind din 26 de ţări, printre care şi România, cei mai mulţi fiind din Japonia – 247, confom Ministerului Sănătăţii din Japonia, citat de Mediafax.
24 dintre persoanele bolnave sunt în stare critică, iar cei mai mulţi bolnavi au cel puţin 50 de ani.
După Japonia, Statele Unite au cele mai multe persoane infectate – 77 de cazuri, urmate de Canada – 45 de cazuri, Filipine – 43 de cazuri, China – 41 de cazuri (17 din Hong Kong), Australia – 37 de cazuri, Marea Britanie – 8 cazuri, India – 8 cazuri, Taiwan – 5 cazuri, Indonezia – 4 cazuri, Israel – 3 cazuri, Franţa – 3 cazuri, România – 2 cazuri, Argentina – 2 cazuri, Ucraina – 2 cazuri, Thailanda – 2 cazuri, Germania – 2 cazuri, Italia – 2 cazuri, Malaezia – 2 cazuri, precum şi Noua Zeelandă, Portugalia, Macedonia, Chile, Columbia, Rusia şi Kârgâzstan cu câte un caz.
Primii 500 de pacienţi care nu prezentau semen ale bolii au fost debarcaţi miercuri de la bordul navei Diamond Princess. În următoarele zile, alţi 2.500 de oameni vor coborî de pe navă.