Copilul s-a născut în 2 februarie la un spital din Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus.
Mama a fost testată pozitiv pentru virusul 2019-nCoV înainte să dea naştere bebeluşului, despre care încă nu se ştie dacă a luat coronavirus în uter sau imediat după naştere, potrivit BBC.
Medicii de la Spitalul de Pediatrie din Wuhan au declarat că bebeluşul, care cântărea la naştere 3,25 de kilograme, este stabil, deşi prezintă câteva probleme respiratorii.
„(Acest caz n.r.) ne aminteşte că trebuie să acordăm atenţie contagierii de la mamă la copil ca posibilă cale de transmitere a bolii”, a declarat dr. Zeng Lingkong, directorul secţiei de Neonatologie a Spitalului de Pediatrie din Wuhan.
Stephen Morse, epidemiolog la Şcoala de Sănătate Publică Mailman din cadrul Universităţii Columbia, afirmă că este posibil ca nou-născutul să fi luat virusul de la mamă, inhalând-ul după ce aceasta a tuşit.
Foarte puţini copii au fost testaţi pozitiv în urma acestei epidemii, care este în concordanţă cu altele de coronavirus din istoria recentă, precum SARS sau MERS. Potrivit unui raport publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA), media de vârstă a pacienţilor infectaţi cu 2019-nCoV este între 49 şi 56 de ani, cu precizarea că frecvenţa cazurilor de coronavirus în rândul copiilor „a fost rară”. În mod similar, în cazul infecţiei cu MERS din 2016, un studiu publicat în World Journal of Clinical Pediatrics (WJCP) arăta că prezenţa virusului în cazul copiilor a fost rară, deşi „motivul acestei prezenţe scăzute nu este cunoscut”.
Alte cazuri de infectare la copii cu noul coronavirus sunt un bebeluş în vârstă de şase luni din Singapore şi un minor de opt ani din Wuhan, care în prezent se află în Australia.
Coronavirusul 2019-nCoV provoacă infecţie respiratorie acută severă, iar primele simptome sunt febra şi tuse seacă. Marea majoritate a persoanelor infectate îşi revin, precum în cazul unei gripe.
Coronavirusul s-a răspândit din China în peste 27 de state din Asia, Europa, dar şi în SUA şi Australia, iar situaţia începe să devină tensionată. China, de unde a plecat coronavirusul şi unde se înregistrează majoritatea cazurilor de îmbolnăvire şi deces din cauza noului virus, a fost acuzată de oficialii ministerului de Externe de la Taipei că oferă informaţii eronate Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) cu privire la numărul de cazuri de infecţie, după ce OMS a publicat informaţii eronate în acest sens, potrivit Reuters.
Datele referitoare la numărul de cazuri din Taiwan sunt transmise către OMS de China deoarece Taiwanul nu este membru al acestei organizaţii din cauza opoziţiei Beijingului, care susţine că insula este teritoriu chinez. De cealaltă parte, autorităţile de la Taipei susţin că Taiwanul este un stat independent, care nu a făcut niciodată parte din Republica Populară Chineză.
Acuzaţiile Ministerului de Externe de la Taipei au venit la două zile după ce OMS a corectat informaţiile cu privire la numărul de cazuri de infecţie cu noul tip de coronavirus în Taiwan, după ce informase anterior că există 13 cazuri în acest teritoriu, în contextul în care autorităţile locale raportaseră doar zece cazuri.
Joanne Ou, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Taipei, a afirmat că această greşeală s-a produs din cauza „informaţiilor eronate transmise de China”.
Noul virus gripal a apărut în China la sfârşitul lunii decembrie. Până la ora transmiterii acestei ştiri erau raportate 564 de decese (dintre care doar două în afara Chinei, în Hong Kong şi Filipine) şi 27.602 de cazuri de coronavirus în întreaga lume, dintre care 27.378 numai în China. Bilanţul de ieri era de 490 de morţi şi 24.324 de îmbolnăviri de coronavirus.
Cea mai afectată de virusul 2019-nCoV este provincia Hubei, unde se află oraşul Wuhan, cu peste 11 milioane de locuitori, de unde a izbucnit coronavirusul.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Singurii beneficiari ai epidemiei de coronavirus din China
Ce se întâmplă în corpul oamenilor infectaţi cu noul coronavirus apărut în China
Cum arată spitalul din China construit în 10 zile special pentru cazurile de coronavirus