Noul titlu acordat prinţului William de către Regina Elisabeth II a Marii Britanii ar fi fost un lucru normal în alte circumstanţe, dar la o săptămână după ce au fost luate ultimele hotărâri privind separarea prinţului Harry şi a soţiei sale, Meghan Markle de familia regală, sunt comentatori care interpretează gestul ca pe o ”recompensă” pentru prinţul care a rămas apropiat familiei.
Ducele de Cambridge, William va prelua funcţia de Înalt reprezentant al coroanei în Adunarea generală a Bisericii Scoţiei. Prinţul va îndeplini astfel diferite funcţii ceremoniale şi va efectua vizite oficiale.
Predecesorul său în funcţie a fost Richard Scott, al 10-lea duce de Buccleuch şi al 12-lea duce de Queensberry. De-a lungul vremii şi alţi membri ai familiei regale au mai ocupat acest post, prinţesa Anne, prinţul Charles şi prinţul Edward. Postul reprezintă rolul de protector şi membru al reginei în biserica naţională reformată din Scoţia. Regina îşi numeşte anual reprezentantul pentru această funcţie, potrivit Mediafax.
Prinţul Harry, în vârstă de 35 de ani, al şaselea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, şi fosta actriţă americană Meghan Markle, în vârstă de 38 de ani, s-au căsătorit pe 19 mai 2018, după o relaţie de doi ani. Archie Harrison Mountbatten-Windsor, primul lor copil, s-a născut pe 6 mai 2019. Cel de-al optulea strănepot al reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii este al şaptelea în ordinea succesiunii la tron. Cei doi au anunţat la începutul anului că vor renunţa la calităţile de membri importanţi ai Casei regale. Conform noului aranjament, Harry va rămâne prinţ, iar cuplul îşi va păstra titlul de duci de Sussex, în timp ce îşi începe o nouă viaţă, departe de Marea Britanie. Prinţul Harry şi ducesa Meghan îşi vor petrece majoritatea timpului în America de Nord şi nu vor mai participa la evenimentele viitoare oficiale ale familiei regale.