Rolls Royce se află la conducerea unui consorţiu care vrea să construiască mini-reactoare nucleare, o alternativă considerată mai practică la actualele centrale nucleare. Mai exact, acest consorţiu vrea să construiască instalaţii nucleare modulare care să ocupe sub 10 % din spaţiul pe care îl ocupă o astfel de instalanţie convenţională, notează Techxplore.
Oficialii Rolls Royce explică faptul că, în prezent, „centralele nucleare acoperă zone extinse, care acoperă de obicei o suprafaţă de peste 400.000 m2. Acest lucru se datorează faptului că, în mod tradiţional, odată ce o companie a investit timp şi cheltuieli pentru asigurarea unui complex corespunzător, este mai eficient să construiască cât mai multe instalaţii acolo. Construcţia acestora poate dura ani întregi, iar complexitatea lor poate duce la întârzieri semnificative şi la creşterea costurilor.
Planul actual include un concept relativ neobişnuit pentru centralele nucleare, construirea acestora din bucăţi prefabricate. Aceată tehnică de construcţie veche, să nu uităm că şi romanii o foloseau, se poate dovedi extrem de eficientă, reducând semnificativ timpul necesar ridicării unei centrale nucleare. De asemenea, această standardizare a producţiei ar putea să crească gradul de siguranţă al acestei metode de producţie a energiei electrice.
Ideea folosirii unor reactoare nucleare de dimensiuni reduse nu este una nouă; nu trebuie să uităm că aceste mini-reactoare sunt folosite la bordul submarinelor şi a altor vase de zeci de ani. După cum subliniază diferiţi oameni de ştiinţă, aceste mini-reactoare se confruntă atât cu problemele tehnice, dar şi cu problemele legate de percepţia publicului asupra energiei nucleare, care adesea poate fi controlată astfel încât astfel de proiecte să fie abandonate.
Citeşte şi:
”Titanicul nuclear”, prima centrală nucleară plutitoare din Rusia, generează electricitate
Cea mai mică centrală nucleară din lume. Lungă de doar 6 metri încălzeşte 500.000 de locuinţe