Un topor vechi de mii de ani a fost descoperit de un bărbat în judeţul Neamţ, la marginea comunei Mărgineni. Marius Irimia este pasionat de arheologie şi are aparat de detecţie din 2013.
„Aşa cum zice zicala
Credit foto: Facebook Irimia Marius Ioan
Potrivit acestuia, toporul pe care l-a descoperit „este printre primele modele apărute pe teritoriul României, în urmă cu aproximativ 6000 de ani”.
„Acest tip de topor este considerat un simbol al puterii la comunitaţile neolitice, fie ca simbol individual (însemn al puterii şefului de trib, un fel de sceptru care simboliza autoritatea), fie ca simbol al întregii comunităţi. Era un obiect de valoare şi de paradă, folosit în ceremoniile magico-religioase (ritualul de jertfire a unor animale). Acest tip de topor este foarte rar reprezentat pe teritoriul Moldovei, iar la nivelul judeţului Neamţ, dacă nu mă înşel, s-a mai descoperit întâmplător un singur exemplar”, a mai scris Marius Irimia.
Credit foto: Facebook Irimia Marius Ioan
Tot din zona în care a descoperit toporul, Marius Irimia a găsit şi câteva fragmente de ceramică. „Fuseseră scoase la suprafaţă în urma lucrărilor agricole. După cum se observă, ceramica este pictată, specifică perioadei Cucuteni. Pe unul dintre fragmente se poate observa simbolul Ovalului, care reprezintă feminitatea, fertilitatea. Modelele geometrice pictate pe vasele cucuteniene nu erau întâmplătoare sau cu rol decorativ, ci reprezintă simboluri sacre: spirala, crucea şi X, zvastica (cea pozitivă în sensul literei Z), rombul, cercul, yin şi yang, spiralele îngemănate, semne regăsite din neolitic până în prezent în satul românesc pe parcursul a cca 8 milenii”, a precizat acesta.
Atât toporul, cât şi fragmentele de ceramică au fost predate a doua zi după ce au fost găsite Direcţiei de Cultură Neamţ, potrivit Mediafax.