Oficialii Muzeului Naţional de Istorie din Croaţia au decis ca o parte din artefcatele reuperate de pe o epavă veneţiană din secolul XVI-lea să fie scoase din custodia muzeului şi să fie trimise printr-un „tur” în muzeele lumii. Aceste artefacte care au fost excavate de-a lungul perioadei 1967-1996 nu au părăsit până acum custodia muzeului şi chiar au avut parte de perioade limitate de expunere, notează The History Blog.
Artefactele în cauză provin de pe nava veneţiană Gagiana, care s-a scufundat în anul 1583 în estul Mării Adriatice, pe coasta actuală a Croaţiei. Această navă a fost descoperită în anul 1967 de către scufundătorii după bureţi, aceştia raportând existenţa vasului către autorităţi. Începând cu acel an au fost organizate şase expediţii în urma cărora s-au recuperat o multitudine de bunuri care susţin teoria conform căreia Gagiana era o navă care transporta bunuri de consum dinpre Veneţia către Istambul.
Credit foto: Universitatea Zadar
Circumstanţele în care această navă s-a scufundat sunt încă necunoscute, legendele sugerând că nava a fost scufundată chiar de către căpitan, acesta fugind cu o parte dintre bijuteriile pe care le transporta la bord. Identitatea navei a fost dedusă cu ajutorul unor sigilii de la bordul navei, dar şi cu ajutorul documentelor din arhivele veneţiene. Istoricii explică faptul că încărcătura a fost asigurată de către familia Da Gagliano, o familie de comercianţi a cărei legături de afaceri ajungeau chiar şi în Imperiul Otoman.
Credit foto: Universitatea Zadar
Printre artefactele recuperate se numără candelabre de alamă, cutii de lemn umplute cu zeci de ochelari cu rame din piele, ace, clopote de şoim, materii prime precum bobine de sârmă de alamă, mătase brodată, mărgele, oglinzi şi vase de diferite mărimi.
Citeşte şi:
O epavă din perioada Renaşterii a fost descoperită în Marea Baltică
Artefacte recuperate de pe epava navei Elgin, pe care un conte o încărcase cu obiecte furate