India este recunoscută pentru misunile sale spaţiale cu buget restrâns, dar şi pentru ambiţia sa de a deveni una din noile puteri spaţiale. Într-o conferinţă care a avut loc recent, Kailasavadivoo Sivan, directorul Organizaţiei Indiane de Cercetare Spaţială (ISRO), a anunţat că agenţia sa plănuieşte misiunea Chandrayaan-3, care va încerca trimiterea unui lander şi a unui rover lunar, notează Space.
Vestea unei a treia misuni Chandrayaan nu este neapărat una nouă, instituţiile de presă din India oferind o serie de rapoarte care indicau că cercetătorii de la ISRO lucrau deja la planurile iniţiale ale misunii în luna noiembrie a anului 2019. Conferinţa de presă a arătat că aceste zvonuri erau adevărate, directorul agenţiei stabilind că autorităţile indiene şi-au dat acordul pentru această nouă misiune.
Aceasta nu este prima încercare a indienilor de a aseleniza un instrument ştiinţific; în luna septembrie 2019, landerul Chandrayaan-2 s-a prăbuşit pe suprafaţa selenară.
În cadrul conferinţei, directorul Sivan nu a oferit o dată aproximativă a lansării misunii, dar a oferit o serie de detalii financiare legate de aceasta. Astfel, misunea Chandrayaan-3 va costa aproximativ 90 de milioane de dolari, fiind chiar mai ieftină decât Chandrayaan-2, care a costat 136,1 milioane de dolari. Noua misiune costă mai puţin deoarece ISRO intenţionează să folosească orbiterul misunii anterioare, care pare a se afla într-o stare bună de funcţionare.
Siva a abordat şi alte subiecte în cadrul conferinţei de presă, unul dintre acestea fiind Gaganyaan, programul spaţial uman al Indiei. El a precizat că agenţia sa a realizat o serie de progrese şi că, în acest moment, au fost aleşi patru astronauţi pentru primul zbor pe orbita terestră. Totuşi, el nu a dezvăluit numele acestor astronauţi sau o posibilă dată a zborului.
Citeşte şi:
India plănuieşte să construiască o staţie spaţială proprie
India a anunţat că dezvoltă armament spaţial
,,Naţiunea este mândră”. Indienii şi-au trimis în spaţiu cel mai masiv satelit