În perioada săbătorilor de iarnă, dar şi în timpul ieşirilor împreună cu prietenii, la final de săptămână, alcoolul este nelipsit din meniul oamenilor de pe întreg globul pământesc. În ciuda euforiei pe care o simţim atunci când bem, alcoolul are şi o latură negativă: mahmureala.
Ca orice altă situaţie pe care o întâlnim în viaţa de zi cu zi, chiar şi consumul de alcool şi efectele acestuia pot fi înţelese cu ajutorul ştiinţei. Astfel, atunci când bem, alcoolul ajunge în stomac şi de acolo ajunge în intestinul subţire, de unde este absorbit în sânge, notează Science Alert. În aceste condiţii, pentru o seară reuşită este recomandat să mâncăm ceva înainte, în acest fel corpul nostru va procesa alcoolul mai lent, ceea ce va duce şi la reducere a nivelului de absorbţie a acestuia în sânge. Studiile au arătat că, în medie, un adult are nevoie de o oră pentru a metaboliza 10 grame de alcool pur. În mod evident, capacitatea fiecăruia de a procesa alcoolul este dependentă de o mulţime de factori.
Un „simptom” comun al consumului exagerat de alcool este amnezia, cercetătorii şi cam oricine are o oarecare experienţă în consumul băuturilor alcoolice pot confirma că cu cât bem mai mult şi mai repede cu atât creşte posibilitatea de a nu ne mai putea aminti ce s-a întămplat. De ce? Simplu, atunci când nivelul de alcool din sânge atinge un anumit nivel, acesta variază de la persoană la persoană, creierul nostru nu mai înregistrează noi amintiri.
Să presupunem că totuşi că ajungem în situaţia în care am băut unul sau mai multe pahare în plus, avem şanse mari să ajungem în situaţia în care ne pierdem echilibrul, iar gravitaţia complotează împotriva noastră. Ce-i de făcut? Cel mai simplu răspuns e că nu putem face nimic. Chiar dacă bem cafea, facem mişcare, un duş rece sau pur şi simplu ieşim la aer proaspăt, cantitatea de alcool din sânge nu scade ca prin magie şi trebuie să aşteptăm ca corpul nostru să proceseze alcoolul în mod natural.
După o seară grozavă, dimineaţa poate fi groaznică şi asta din cauza mahmurelii. Cercetătorii nu au identificat o cauză unică a acestui fenomen, ci mai degrabă o serie de factori care favorizează această situaţie. În primul rând, deshidratarea, alcoolul are afect diuretic, mai ales dacă alegem să bem în locuri calde sau în care facem mişcare, cluburile ar fi un exemplu. În această situaţie, medicii şi experienţele practice ne învaţă să ne hidratăm corespunzător.
În al doilea rând, alcoolul irită mucuoasa stomacului care antrenează o serie de efecte secundare deloc plăcute: stări de vomă, diaree şi un dezechilibru al nivelului de electroliţi. Acest dezechilibru al mineralelor de care corpurile noastre au nevoie pentru a funcţiona corespunzător duce la instalarea unei stări de oboseală, ameţeală, crampe şi probleme la nivelul ţesuturilor musculare. O cantitate prea mare de alcool poate duce la dilatarea vaselor de sânge, ceea ce duce şi la apariţia durerilor de cap şi a senzaţiei de „cap greu”.
În al treilea rând, alcoolul afectează şi ritmul în care corpurile noastre produc glucoză; un nivel neadecvat al acestui monozaharid ne face să ne simţim slăbiţi şi lipsiţi de energie. De asemenea, alcoolul scade dramatic calitatea somnului, ceea ce contribuie la senzaţia de oboseală.
Cui pe cui pe se scoate? Din păcate nu, deşi o nouă băutură amână efectele mahmurelii nu le şi elimină; corpurile noastre au nevoie de timp pentru a putea să proceseze alcoolul în mod corespunzător. Totuşi, dacă după o seară de băut cineva simte nevoia unei băuturi dimineaţa pentru a putea funcţiona cât de cât normal, acesta nu este un semn că „leacul” funcţionează, ci mai degrabă al alcoolismului, o afecţiune care trebuie luată în serios, mai ales în România.
Ce-i de făcut dacă totuşi vrem să închinăm un pahar sau mai multe împreună cu prietenii şi familia, dar nu vrem să suferim a doua zi? Putem face mai multe lucruri:
Citeşte şi:
Alcoolul poate distruge bacteriile dăunătoare din intestine, dar există şi efecte adverse
Cum să bem alcool fără să ne îmbătăm? Secretul este foarte simplu