Structura internă a Pământului este un subiect cu care suntem familiarizaţi încă din şcoala generală, totuşi, ceea ce învăţăm este o formă simplificată a modelului pe care geologii îl folosesc pentru a explica modul în care funcţionează şi interacţionează diferitele straturi ale planetei noastre. Totuşi, după cum explică geologii, acest model intră într-o mai mică sau mai mare contradicţie cu datele produse în urma studiilor de pe teren.
Geochimistul Nick Dygert propune o soluţie neobişnuită care poate „repara” acest model. Mai exact, geologul explică faptul că în interiorul Pământului există o zonă compusă dintr-un mineral de fier care „ninge dinspre straturile de la suprafaţă către nucleul planetei”, notează Science Alert. Atunci când se depune, acest mineral creează magnitudinea undelor seismice.
Existenţa acestei ninsori metalice explică, de asemenea, de ce nucleul planetei noastre nu este perfect sferic. Aceste diferenţe se manifestă la suprafaţa planetei, anumite porţiuni având astfel o capacitate superioară de a conduce energia dintre centrul planetei către crusta acesteia.
Transformarea modelului folosit de către geologi pentru a include şi această ninsoare metalică i-ar putea ajuta pe aceştia să înţeleagă mai bine trecutul geologic al planetei noastre şi, de asemenea, să facă predicţii mai bune legate de modul în care aceasta va evolua. Bruce Buffet, geolog al Universităţii California, este de părere un astfel de model va duce şi la o mai bună înţelegere a modului în care se formează exoplanetele solide.
Studiul a fost publicat în Journal of Geophysical Research: Solid Earth.
Citeşte şi:
Un detaliu fascinant despre nucleul Pământului, descoperit de savanţi
Ce temperatură are centrul Pământului? Mult mai mare decât se credea până acum