În luna noiembrie, o echipă de astronomi a publicat un studiu în care anunţau descoperirea unei găuri negre „imposibile” la doar 15.000 ani-lumină de Pământ şi a cărei existenţă contrazicea modelele legate de formarea găurilor negre. Două studii independente au stabilit că studiul respectiv a avut la bază o problemă de metodologie ceea ce a dus la vicierea rezultatelor, notează Live Science.
În cadrul studiului publicat în luna noimbrie, cercetătorii au plecat de la un model în care gaura neagră stă în mijlocul sistemului solar şi orice variaţie a luminii poate fi atrbuită stelei care s-ar învârti în jurul acesteia. Această model a condus către concluzia că gaura neagră are o masă mult mai mare faţă de cea a stelei. În aceste condiţii, aflarea masei stelei şi a vitezei de deplasare pot duce la o aproximare a masei găurii negre.
Dat fiind faptul că, în prezent, telescoapele nu pot diferenţia cu precizie între o gaură neagră şi obiectele din jurul acesteia, ceea ce a dus la o interpretare eronată a luminii emise de către stea şi de către discul de acreţie al găurii negre. Din acest punct, în lipsa unei diferenţieri clare a surselor de lumină din care cercetătorii să poată realiza o aproximare rezonabilă a maselor rezultă şi erorile studiului.
Un al treilea studiu, al unei echipe din Canada, Noua Zeelandă şi Australia a identificat mai multe erori în acest studiu, cea mai importantă fiind legată de aproximarea distanţei dintre sistemul nostru solar şi perechea gaură neagră-stea.
Citeşte şi: