Cercetătorii de la Universitatea tehnologică Nanyang din Singapore susţin că au reuşit să creeze un proces prin care, cu ajutorul luminii solare artificiale, deşeurile din plastic pot fi transformate în compuşi chimici folosiţi pentru a produce energie electrică, notează Science Alert.
În cadrul experimentelor de laborator, cercetătorii au amestecat deşeurile de plastic cu o serie de substanţe care, după şase zile sub lumina artificială, s-au transformat în substanţe utile, printre care şi acid formic, folosit pentru generarea electricităţii.
„Suntem capabili să transformăm materialele plastice, care poluează oceanele, în substanţe chimice folositoare”, explică dr. Soo Han Sen, cercetător al Facultăţii de Ştiinţe Fizice şi Matematicii a Universităţii.
În prezent, experimentele realizate de către dr. Soo Han Sen reprezintă doar o dovadă a faptului că această conversie nepoluantă a plasticului în alte substanţe şi materiale poate avea loc. Totuşi, în prezent, procesul este prea lent şi se desfăşoară la o scară mult prea mică pentru a putea fi eficient. Din această cauză, cercetătorul este de părere că are nevoie de mai multe resurse şi colegi pentru a face acest proces utilizabil pe scară largă.
Citeşte şi: