Forma acestei broşe este unică, în forma de cutie, în prezent, pe teritoriul estonian fiind descoperită doar o singură altă astfel de broşă, notează The History Blog.
Broşa din Varja se află într-o stare de conservare destul de bună, arheologii explicând faptul că pe suprafaţa acesteia pot fi identificate doar o serie de zgârieturi, datorate lucrărilor agricole efectuate pe terenul unde aceasta a fost descoperită. De asemenea, acul broşei, cel mai probabil din fier, nu a fost găsit.
Analiza acestei broşe a relevat că aceasta a fost turnată într-o bucată şi că prezintă o serie de motive animale, ceea ce conduce către concluzia că aceasta a fost realizată în stilul Broa.
Mauri Kiudsoo, arheolog şi curator al colecţiei Universităţii Talin, Estonia, explică faptul că satul Varja, unde a fost descoperită această broşă, se află într-o regiune care a făcut parte din rutele comerciale ale vikingilor şi, ca urmare, are un potenţial arheologic important.
Arheologii sunt de părere că broşa din Varha a aparţinut unei femei născută pe insula Gotland, în prezent teritoriu suedez, şi care a fost un important centru comercial. Ei îşi susţin teoria plecând de la decoperirea a câtorva sute de broşe asemănătoare în siturile arheologice ale acestei insule.
Citeşte şi: