Armele nucleare au fost cele care au făcut ca perioada Războiului Rece să fie atât de tensionată, dar, de asemenea, faptul că ambele super-puteri au deţinut un astfel de armament a fost factorul care a împiedicat distrugerea echilibrului dintre ele.
Statele Unite ale Americii au derulat Proiectul Manhattan prin care au obţinut focoasele nucleare pe care le-au folosit pe teritoriul japonez, acestea au fost cele care au pus capăt celui de Al Doilea Război Mondial şi, conform experţilor în geopolitică şi strategie militară, au transmis un mesaj clar care să descurajeze un posibil Al Treilea Război Mondial către Uniunea Sovietică.
Pentru a-şi asigura securitatea, autorităţile sovietice au decis să producă o bombă nucleară proprie. Între anii 1950 şi 1948, spionii au transmis detalii ale construcţiei unui astfel de dispozitiv către cercetătorii sovietici. Anchetele FBI au dus la descoperirea a patru spioni implicaţi în această operaţiune de spionaj în laboratoarelor din Los Alamos, de-a lungul timpului au fost făcute publice identităţile a trei dintre aceştia: David Greenglass, Klaus Fuchs şi Theodore Hall. Identitatea celui de al patrulea a rămas ascunsă publicului, numele acestuia fiind pomenit doar de câteva ori în miile de pagini ale anchetelor realizate de către agenţii federali, notează Live Science.
În 2011, documentele legate de actele de spionaj realizate de către angajaţii Laboratorului Los Alamos pentru Uniunea Sovietică au fost desecretizate şi au fost analizate de către istoricii John Earl Haynes şi Harvey Klehr, cei doi colaborând în trecut pentru a scrie câteva cărţi legate de spionajul sovietic în America.
După ce au analizat documentele desecretizate, cei doi istorici au stabilit că identitatea celui de al patrulea spion sovietic, cunoscut doar după numele său de cod „Godsend”, era Oscar Seborer. Cei doi cercetători au folosit documentele FBI, precum şi informaţiile culese în cadrul operaţiunii SOLO, în care au fost supravegheaţi membrii Partidului Comunist din Statele Unite.
Sober provenea dintr-o familie de evrei din Polonia şi avea legături cu serviciile de spionaj sovietice şi cu Partidul Comunist american. Conform datelor oficiale, acesta era specializat în inginerie electrică şi s-a înrolat în Armata SUA în anul 1942, fiind transferat în 1944 la baza Los Alamos, în cadrul Proiectului Manhattan. Ofiţerii superiori îl considerau un risc de securitate din cauza legăturilor sale cu simpatizanţii comunişti, dar nu au presupus că ar fi fost implicat în activităţi de spionaj.
Detaliile legate de informaţiile pe are Sober le-a divulgat sunt neclare, totuşi, după cum arată şi arhivele sovietice, el şi familia sa făceau parte dintr-o reţea de spionaj. Conform infromaţiilor oficiale, acesta s-a stabilit, împreună cu familia sa, la Moscova în anul 1952. Oscar Sober a murit în anul 2015.
„În timp ce ştim foarte multe despre informaţiile la care au avut acces Fuchs, Hall şi Greenglass şi unele dintre detaliile exacte pe care le-au oferit sovieticilor; despre Sober ştim doar că a spionat”, au scris cei doi istorici.
Studiul a fost publicat în revista Studies in Inteligence.
Citeşte şi:
Care este diferenţa dintre bomba atomică şi bomba cu hidrogen?
Ziua Bikini. Cea mai puternică bombă testată de SUA şi legătura cu articolul vestimentar
Bomba Ţarului, cea mai puternică bombă nucleară. TOPUL celor mai mari explozii nucleare din istorie