Căutarea exoplanetelor şi a vieţii extraterestre se dovedeşte a fi o sarcină deoarte de a fi uşoară, totuşi, cu ajutorul inginerilor şi oamenilor de ştiinţă, astronomii primesc o mână de ajutor care ar putea să le uşureze sarcina. Un astfel de „ajutor” este reprezentat de către Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), un telescop care poate descoperi mult mai multe exoplanete faţă de telescoapele anterioare, notează Science Alert.
TESS a fost lansat în aprilie 2018 şi în doar un an a reuşit să identifice aproximativ 1.200 de obiecte care ar putea fi exoplanete, astronomii reuşind să stabilească că 29 dintre acestea sunt, într-adevăr, planete. Eficienţa acestui telescop este dată de metoda de identificare a exoplanetelor pe care acesta o foloseşte: metoda tranzitului. Astfel, atunci când o planetă trece prin faţa stelei în jurul căreia gravitează, lumina pe care aceasta o emita scade în funcţie de mărimea planetei.
Prin compararea luminii emise de către o stea în timpul tranzitului cu lumina emisă în alte situaţii, cercetătorii pot calcula mărimea unei planete. Totuşi, această metodă are două dezavantaje. Astfel, pe de o parte, pentru a identifica un potenţial candidat la statul de exoplanetă, obiectul trebuie să se afle între steaua sa şi TESS. De asemenea, de-a lungul timpului, cercetătorii au aflat că metoda tranzitului nu poate fi folosită pentru a da un verdict final, fiind nevoie de confirmarea datelor obţinute astfel.
Trebuie precizat faptul că pe lângă numărul mare de posibile exoplanete, TESS oferă posibilitatea de a studia compoziţia planetei şi a posibilei atmosfere a acesteia. De asemenea, prin compararea „urmei” lăsate de către planetă în lumina venită de la stea, astronomii pot aproxima mărimea şi masa respectivei planete.
Citeşte şi: