În timpul unor lucrări în curtea unei case de 200 de ani din oraşul Aberdeen, Scoţia, au fost descoperite o serie de oase, iar conform legilor locale, muncitorii au trebuit să raporteze poliţiei situaţia. Pentru a determina dacă aceste oase aparţin unor persoane care au murit recent, oamenii legii l-au chemat pe arheologul Bruce Mann. Acesta a ajuns la concluzia că oasele respective aparţin unor persoane care au murit în urmă cu cel puţin 100 de ani.
Credit foto: Cameron Archaeology
Plecând de la constatarea că respectivele oase au peste un secol şi excluzând posibilitatea crimelor, arheologul Bruce Mann a propus o teorie la fel de terifiantă: oasele aparţineau unor cadravre pe care studenţii de la medicină au învăţat şi efectuat experimente şi, cel mai probabil, acestea au fost furate din cimitire, notează Live Science. „Se pot identifica multiple tipuri de tăieturi pe oase… deci ceva diferit s-a întâmplat”, a explicat Mann.
Arheologii din echipa lui Mann au excavat 115 fragmente osoase, acestea fiind predate ulterior osteoarheologului Rebeca Crozier de la Universitatea Aberdeen. Aceasta a unit fragmentele şi a folosit datarea cu carbon pentru a determina perioada în care aceştia au murit. Rezultatele acestor operaţiuni au arătat că fragmentele osoase proveneau de la şapte indivizi care trăiseră între 1750 şi 1850.
Credit foto: Rebecca Crozier/University of Aberdeen
Analizarea fragmentelor osoase a indicat că prezentau urmele unor proceduri medicale efectuate post-mortem. Concluzia pe care Rebeca Crozier a tras-o a fost că respectivele cadavre au fost dezgropate şi folosite de către studenţii Facultăţii de Medicină de la Universitatea Aberdeen, considerată a fi una dintre cele mai bune din Marea Britanie în perioda respectivă.
În perioada respectivă, legislaţia era extrem de dură în ceea ce priveşte folosirea cadavrelor pentru disecţie şi chirurgie, posibil acesta fiind şi motivul pentru care oasele au fost descoperite în curtea casei. „Nu putem ştii cu siguranţă cum au obţinut respectivele cadavre… dar dată fiind perioada, nu cred că s-a întâmplat în condiţii optime”, a explicat Crozier.
În anul 1832, a fost adoptată Legea Anatomiei care restricţiona folosirea cadavrelor pentru pregătirea studenţilor la medicină şi asta ca urmare a valuui de indignare publică faţă de dezvolatarea unei industrii de obţinerea a acestor „materiale de studiu”. Mai exact, multe cadvre au ajuns să fie vândute pe bani, a crescut simiţitor numărul profanărilor de morminte şi, în unele cazuri, „antreprenorii” au devenit proactivi şi au ajuns să omoare oameni pentru a satisface cererea. „Anatomizarea” a devenit o practică comună, William Burke şi William Hare omorând 16 persoane pentru a le vinde corpurile, acestea urmând să fie folosite în cadrul cursurilor de medicină de la Edinburgh.
Citeşte şi:
FOTO Cum ar arăta corpul uman dacă ar fi compus doar din sistemul nervos