Sticla spartă reciclată sub formă de granule poate fi folosită în beton şi produse de beton ca înlocuitor al materiilor prime naturale. Ideea, care îi aparţine unui inventator de la o firmă din Tulcea, a fost brevetată şi a pornit de la faptul că la nivel mondial doar un sfert din ambalajele de sticlă sunt refolosite.
„O idee simplă, dar neinventată până acum. Am pornit de la ideea că sticla poate fi refolosită prin topire pentru a produce noi borcane, sticle. Ne-am gândit că doar 25 la sută din aceste noi sticle şi borcane produse sunt făcute din sticlă reciclată. Restul ajung pe unde ajung”, a spus, pentru MEDIAFAX, Alexandru Lescai.
Reprezentanţii firmei din Tulcea spun că au început deja să vândă produsul, iar clienţii sunt impresionaţi de calităţile materialului.
„Ca şi costuri sunt asemănătoare, în schimb avem avantaje net superioare asupra confortului termic şi o grămadă de alte beneficii. Se comportă mai bine la frig, avem un aviz tehnic obţinut. Acest material are nişte proprietăţi extraordinare, este rezistent chiar la foc. Având în vedere că reţeta de beton conţine sticlă reciclată vă daţi seama că putem face o grămadă de produse din beton, de la pavele la orice altă formă de cărămidă. Am vândut la persoane fizice din Tulcea şi Călăraşi”, a precizat Alexandru Lescai.
Potrivit producătorilor, acest proiect este un model de economie circulară, unde în locul resurselor naturale sunt folosite deşeuri reciclabile, şi a fost început din nevoia de a integra deşeurile de sticlă în materiale şi produse. Cărămida are dimensiunile de 30 x 20 x 20 cm, cu două goluri de aer în interior, iar pereţii au grosimea de 4 cm.
Cărămida cu granule din sticlă reciclată a fost prezentată la Ugal Invent, un eveniment anual care se desfăşoară la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi încă din 2014.