Home » Cultură » Scriitorul rus Mihail Şişkin, critic al regimului lui Vladimir Putin, în conferinţă în România

Scriitorul rus Mihail Şişkin, critic al regimului lui Vladimir Putin, în conferinţă în România

Scriitorul rus Mihail Şişkin, critic al regimului lui Vladimir Putin, în conferinţă în România
Publicat: 05.10.2019
Scriitorul rus Mihail Şişkin, critic al regimului lui Vladimir Putin şi al regimului sovietic, susţine o conferinţă la Ateneul Român, din Bucureşti, marţi, 8 octombrie, la scurt timp după ce va fi pe scena Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT.

Mihail Şişkin este considerat una dintre cele mai importante voci din literatura rusă contemporană. Este singurul care a primit toate cele trei mari premii literare ruseşti, Premiul Booker Rusesc (2000), distincţia rusă pentru Bestseller Naţional (2005) şi Premiul Marea Carte (2010).

Scriitorul va susţine o conferinţă în Sala Mare a Ateneului Român, la invitaţia Curtea Veche Publishing, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu”, în cadrul Conferinţelor de la Ateneul Român. Amfitrionul serii de la Ateneul Român va fi, pe 8 octombrie, domnul Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu“, gazdă a evenimentului. Scriitorul Mihail Şiskin va fi în dialog cu Barna Némethi, director executiv de la Curtea Veche Publishing, în calitate de moderator al conferinţei. Intrarea la eveniment, în Sala Mare a Ateneului Român, este gratuită şi accesul în sală se va face până la ora 17.45. După întâlnirea cu publicul, scriitorul Mihail Şişkin va acorda o sesiune de autografe.

Comparat cu Tolstoi sau Cehov datorită lirismului cărţilor sale, toate apărute la Curtea Veche Publishing în traducerea Antoanetei Olteanu, Mihail Şişkin priveste scrisul “ca pe un mod de a-ţi salva viaţa.” „Scrisorar” l-a făcut cunoscut cititorilor din România, după care au urmat „Părul Venerei”, „Luarea Ismailului” şi, recent, „Paltonul cu gaică”.

Mihail Şişkin va participa, pe 5 octombrie 2019, la un eveniment în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT.

Critic al trecutului sovietic, dar şi al actualului regim de la Kremlin, scriitorul care locuieşte astăzi în Elveţia nu se îndepărtează însă de limba sa şi continuă marea tradiţie a literaturii ruse, pe care o consideră o „formă netotalitară de existenţă a conştiinţei în Rusia“. Trei dintre cele mai traduse opere ale scriitorului au fost dramatizate şi puse în scenă: „Luarea Ismailului” la Teatrul MOST, „Scrisorar” la Teatrul de Artă din Moscova, iar „Părul Venerei” la Atelierul „Piotr Fomenko“. Şişkin este unul dintre cei mai probabili candidaţi ai literaturii ruse contemporane pentru un Premiu Nobel, notează editura Curtea Veche.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase