În 30 august, un astronom amator din Ucraina a fost primul care a identificat o cometă care se deplasa pe cerul nopţii. pornind de la observaţiile astronomului amator, alţi oameni de ştiinţă au teoretizat fatul că obiectul pe care acesta la identificat ar putea să îşi aibă originea în afara sistemului nostru solar, notează Futurism.
Cometa C/2019 Q4 (Borisov) se mişcă conforma calculelor efectuate de către astronomi cu o viteză mult mai mare decât ar trebui dacă ar fi afectată de către atracţia gravitaţională a Soarelui. Această observaţie conduce la concluzia că acest obiect îşi are originea în afara sistemului nostru solar. Dacă această ipoteză se dovedeşte a fi adevărată, atunci cometa Borisov ar putea fi cel de al doilea vizitator interstelar descoperit până în acest moment.
Oamenii de ştiinţă încearcă acum să calculeze orbita pe care această cometă o urmează, în funcţie de aceasta fiind posibilă stabilirea originii. Dacă calculele vor arăta faptul că această cometă are o orbită eliptică în jurul Soarelui atunci astronomi vor şti că această cometă s-a format în sistemul nostru solar. Totuşi, dacă va fi identificată o orbită hiperbolică ar putea să aducă dovezi în sprijinul teoriei care plasează originea cometei în afara sistemului nostru solar.
Cercetătorii, după cum explică astronomul Olivier Hainaut de la Observatorul Sudic European, tind să fie sceptici şi vor să strângă mai multe dovezi înainte de a de un verdic în ceea ce priveşte originea cometei.
În posibilitatea în care cercetătorii obţin datele necesare pentru a stabili originea coemtei Boris în afara sistemului solar atunci aceasta va fi cel de al doilea vizitator interstelar. Primul astfel de obiect interstelar pe care oamenii de ştiinţă l-au identificat este Oumuamua. Totuşi, diferenţa dintre clee două este că Oumuamua a fost identificat în timp ce se afla deja în sistemul nostru solar, în timp ce cometa Boris se află pe o orbită care o va aduce în interiorul sistemului solar.
Citeşte şi: