O expediţie condusă de strănepotul lui Bram Stoker, Dacre Stoker, a avut loc, duminică, în comuna Panaci, din judeţul Suceava, de unde se face accesul în zona Vârful Izvorul, situat la o altitudine de 2.033 de metri în Munţii Călimani. Expediţia a avut drept scop identificarea, după coordonatele din notiţele autorului, a zonei în care Bram Stoker a amplasat castel temutului vampir şi montarea unei plachete comemorative în zonă respectivă, notează Mediafax.
„Echipa a montat o plachetă comemorativă pe Vârful Izvorul, ca o recunoaştere a acestui loc important atât pentru romanul Dracula (1897), cât şi pentru toţi cei pasionati de tematica Dracula. Bram Stoker şi-a notat coordonatele Castelului Dracula după latitudine şi longitudine, împreună cu nume de sate şi râuri care duc spre Vârful Izvorul din Munţii Călimani. Deşi Bram nu a vizitat niciodată România, cercetările sale pentru scrierea romanului Dracula au fost complete şi detaliate, studiind cu mare atenţie hărţi şi cărţi la Biblioteca din Londra”, spune unul dintre organizatorii expediţiei, Liviu Bazalcă.
Organizatorii au pregătit, pe lângă expediţie şi montarea plachetei, şi un meniu special, cu reţete care se regăsesc în romanul Dracula.
Dacre Stoker este unul dintre promotorii „Turismului Dracula Responsabil”, proiect care şi-a propus să facă o diferenţă clară între natura fictivă a informaţiilor apărute în roman şi povestirile istorice inspirate din viaţa şi faptele lui Vlad Tepeş, astfel încât turiştii care vor să vină în România să ştie clar care este realitatea.
„Bram a fost un om foarte precis, a fost un om cu foarte multă imaginaţie, dar a făcut multă cercetare, a citit foarte mult şi a văzut că aici (în Munţii Călimani, n.r.) trebuie să fie (castelul lui Dracula, n.r.). Cred că principala atracţie a fost localizarea zonei vulcanice şi superstiţiile pe care le avea”, a declarat Dacre Stoker, într-o conferinţă de presă susţinută, duminică după-amiaza.
Reprezentanţii Parcului Naţional Călimani spun că vizita lui Dacre Stoker este extrem de importantă pentru dezvoltarea turismului în zonă.
„Ne dorim amenajarea unui traseu tematic cu tema Dracula, un traseu tematic care să ajungă în zona în care am montat placheta, un traseu tematic cum este cel al celor 12 apostolori. Ne dorim un turism responsabil în zona ariei portejate”, a spus directorul Parcului Naţional Călimani, Basarab Bîrlădeanu, în cadrul conferinţei de presă.