În 22 august, echipa a recoltat cu succes 10 ovule de la ultimele două femele de rinocer nordic, Najin şi Fatu, din Kenia. Şapte dintre cele 10 ovule (4 de la Fatu şi 3 de la Najin) s-au maturizat şi au fost inseminate cu succes prin procedura ICSI (injecţia intracitoplasmatică a spermei). Specialiştii au folosit spermă îngheţată recoltată de la doi masculi de rinocer alb nordic, Suni şi Saut, care au trăit într-o grădină zoologică din Republica Cehă înainte de moartea lor.
Inseminarea artificială a ovulelor maturizate a avut loc în 25 august, potrivit Science Daily.
„Am fost surprinşi de rata ridicată de maturizare obţinută, pe care nu am înregistrat-o însă (comparabil cu ceea ce obţinem cu ovocitele de cai) şi la femelele de rinocer alb sudic din grădinile zoologice europene”, a afirmat Cesare Galli, de la laboratorul Avantea din Cremona (Italia), care conduce procedura de fertilizare.
Acesta a precizat că specialiştilor le-a fost greu să lucreze cu materialul seminal rămas de la masculul Saut, pentru inseminarea celulelor sexuale ale lui Najin fiind necesară decongelarea a două loturi recoltate pentru a se găsi spermatozoizi vii.
„Acum, ovocitele injectate sunt incubate şi trebuie să aşteptăm să vedem dacă vreun embrion viabil se dezvoltă până la stadiul în care poate fi crioprezervat pentru un transfer ulterior”, a adăugat doctorul.
Echipa internaţională care se ocupă de salvarea speciei de rinocer alb nordic de la extincţie este condusă de către Thomas Hildebrandt, de la Institutul Leibniz pentru Cercetarea Zoologică şi a Faunei (IZW), iar finanţarea vine de la Ministerul german al Educaţiei şi Cercetării.
Oamenii de ştiinţă urmează să anunţe în jur de 10 septembrie dacă au obţinut sau nu un embion viabil pentru transfer care va fi îngheţat şi care mai târziu va fi implantat unei mame-surogat de rinocer alb sudic, din moment ce nici Najin şi nici Fatu nu sunt capabile să ducă o sarcină la termen.
Scopul final al cercetătorilor este să creeze o turmă de cel puţin cinci astfel de animale care ar putea fi readuse în habitatul lor natural din Africa, însă acest lucru ar putea dura decenii.
Sudan, ultimul rinocer alb nordic mascul, a murit în martie 2018 din cauza unor complicaţii datorate vârstei, nu înainte de a-i fi recoltat însă material seminal. Probele congelate au rămas în Kenia, dar ar putea fi folosite pentru noi încercări de a crea embrioni, a afirmat dr. Cesare Galli, citat Fox News.
Rinocerii albi sunt consideraţi o specie ameinţată, potrivit World Wildlife Fund. Se estimează că între 19.600 şi 21 000 de animale mai există în arii protejate şi rezerve private de vânat. Rinocerul alb nordic este considerat o subspecie a rinocerului alb sudic. Din această subspecie mai există doar două exemplare, femelele Najin şi Fatu.
Rinocerul alb nordic a dispărut în primul rând din cauza braconajului, mai ales în anii 1970 – 1980, practicat în habitatul său din Africa Centrală, Republica Democrată Congo etc. În anumite zone din Asia, mai ales China şi Vietnam, cornului de rinocer i se atribuie anumite proprietăţi medicinale.
Ultimul grup sălbatic aparţinând acestei subspecii număra 20 – 30 de exemplare şi a trăit în Republica Democrată Congo, dar a dispărut din cauza conflictelor armate, până la începutul anilor 2000.
La finalul lunii iulie, un rinocer alb sudic s-a născut la Grădina Zoologică San Diego, din California, ca urmare a inseminării artificiale. Aceasta a fost prima naştere obţinută în urma inseminării artificiale a unui rinocer alb sudic în America de Nord.
Victoria, mama puiului născut recent, este una dintre cele şase potenţiale mame-surogat care ar putea fi folosite pentru a salva populaţia de rinoceri albi nordici.
Rinocerii albi pot trăi între 40 şi 50 de ani.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Ultimul rinocer de Sumatra mascul, din Malaezia, a murit