Cercetarea a indicat că în urma consumului a doar 500 de miligrame de flavonoide pe zi se pot reduce semnificativ riscurile apariţiei acestor boli. De reţinut însă, consumul adiţional de flavonoide nu scade riscul apariţiei bolilor de inimă, dar în cantităţi mai mari aceste riscuri scad mai mult în cazul cancerelor.
Cunoaştem vorba aceea ”un măr pe zi ţine doctorul la distanţă”. În cazul acesta, ne ţine la distanţă de cancere şi bolile de inimă. Şi, bineînţeles, aceeaşi teorie se aplică şi în cazul altor alimente bogate în flavonoide, nutrienţi cunoscuţi pentru reducerea inflamaţiilor, dar şi pentru faptul că acţionează ca potenţiali antioxidanţi. Persoanele care au consumat mai multe alimente bogate în flavonoide sunt mai puţin predispuse la deces cauzat de cancer sau boli de inimă spre deosebire de persoanele care au consumat mai puţine alimente care conţin aceşti nutrienţi, arată studiul publicat. Efectele de protecţie pe care le oferă flavonoidele sunt mult mai eficiente în cazul persoanelor care fumează sau consumă alcool, arată studiul condus de cercetătorii Universităţii Edith Cowan din Australia. Descoperirile provin din urjma analizelor făcute pe dietele urmate de peste 53.000 de persoane de origine daneză, pe o perioadă de 23 de ani.