Elon Musk este cea mai vocală voce în ceea ce priveşte terraformarea şi colonizarea planetei Marte. Începând cu anul 2015, când a sugerat folosirea focoaselor nucleare asupra polilor planetei sau anunţul recent în care sugerează, din nou, folosirea bombelor atomice, Musk a folosit social media pentru a se spune lumii ideile sale legate de acest proiect.
Pe Twitter el a anunţat o nou metodă pe care el o consideră viabilă în eforturile de terraformarea a planetei roşii: sateliţii reflectorizanţi. El este de părere că dacă pe orbita planetei Marte s-ar afla câteva sute sau mii de sateliţi ca aceştia ar putea, cu ajutorul oglinzilor lor, să încălzească treptat atmosfera planetei şi să o facă locuibilă.
Might make sense to have thousands of solar reflector satellites to warm Mars vs artificial suns (tbd)
— Elon Musk (@elonmusk) 20 august 2019
Acest plan B pare a se baza pe ceva mai mult decât o simplă bănuială din partea lui Elon Musk. Mai exact, în anul 2006, Rigel Woida, un student la Universitatea Arizona, a primit din partea NASA o bursă. Ideea lui presupunea amplasarea unei reţele de două-trei sute de reflectoare cu diametrul de 150 de metri în formaţii compacte pentru a încălzi planeta.
În ceea ce priveşte planul B: „Nuke Mars”, dezvăluit de asemenea recent, care presupunea crearea unui flux continuu de fuziune nucleară de intensitate mică deasupra atmosferei planetei Marte, pentru a realiza o serie de sori artificiali, el susţine că astfel suprafaţa planetară nu va deveni radioctivă. Din păcate pentru Musk, oamenii de ştiinţă de la NASA au aflat că o astfel de metodă ar fi insuficientă pentru a elibera destul dioxid de carbon care să permită existenţa apei lichide.
Might make sense to have thousands of solar reflector satellites to warm Mars vs artificial suns (tbd)
— Elon Musk (@elonmusk) 20 august 2019
Citeşte şi:
Cât costă o colonie pe Marte? Estimarea făcută de Elon Musk
Elon Musk ridiculizează planul lui Jeff Bezos pentru colonizarea spaţială