O raclă care conţine un fragment din moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu a fost donată bisericii ctitorite de el în Istanbul.
”Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la solicitarea Părintelui Sergiu Vlad, Parohul comunităţii ortodoxe române din Istanbul, Turcia, Patriarhia Română a oferit acestei comunităţi o raclă cu un fragment din moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu”, arată Biroul de Presă al Patriarhiei Române.
Racla, confecţionată la Atelierele Patriarhiei Române, a fost depusă miercuri, 14 august 2019, în biserica „Sfânta Muceniţă Paraschevi” din Istanbul, ctitorită de Sfântul Domnitor român Constantin Brâncoveanu în anul 1692. Osemintele domnitorului Constantin Brâncoveanu erau păstrate la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, unde au fost depuse de soţia acestuia în 1720. Osemintele au fost scoase din mormânt în 2014, când s-au împlinit trei secole de la martitiul de la Constantinopole şi de atunci sunt păstrate într-o raclă pentru a putea fi venerate de credincioşi. Voievodul Constantin Brâncoveanu a fost identificat ca sfânt în 1992, prin hotărârea Sinodului BOR.
Biserica parohiei ortodoxe române Sfânta Muceniţă Paraschevi din Constantinopol (Istanbul) – Turcia se află în cartierul Haskoy, pe strada Kalayci Bahcesi, nr. 2. Biserica a fost ctitorită de Sfântul Constantin Brâncoveanu. Tot aici se află moaştele Sfintei Arghira, născută în Prusia Bitiniei (astăzi oraşul Bursa din Turcia), în jurul anului 1692, prăznuită la 30 aprilie, care a suferit martiriul aproape în aceeaşi perioadă cu Sfinţii Brâncoveni. Intrarea din latura de Est a bisericii Sf. Mc. Parascheva-Prikidion are deasupra o pisanie care menţionează restaurarea bisericii din temelie realizată cu ajutorul donaţiei oferite de domnitor la patru ani după ce urcase pe scaunul Ţării Româneşti.
Biserica zidită de Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost dată, de către Patriarhia Ecumenică, spre folosinţă comunităţii ortodoxe româneşti din Turcia în anul 2004 , la solicitarea Patriarhiei Române.