Se pare că acest sistem de operare este construit special pentru a fi folosit pe o plajă largă de dispozitive şi nu va fi momentan instalat pe smartphone-urile de top ale Huawei. Compania a vorbit despre compatibilitate cu ceasuri inteligente, display-uri inteligente, sisteme de infotainment în maşini, sau boxe inteligente.
HarmonyOS împrumută câteva idei de la conceptul Fuchsia OS de la Google, fiind o platformă construită pe un micro-kernel. Huawei speră ca Harmony OS să fie primul dispozitiv care oferă o experienţă de utilizare fără bariere între dispozitive. Prin arhitectura sa, software-ul ar trebui să aibă un proces de comunicare de cinci ori mai rapid pentru folosirea resurselor eficient faţă de alte sisteme de operare de pe piaţă.
Conform Huawei, securitatea datelor stă la baza HarmonyOS, acesta integrând TEE (Trusted Execution Environment), care ar trebui să protejeze utilizatorii. În acelaşi timp, faptul că micro-kernelul are de 1.000 de ori mai puţin cod faţă de kernelul de Linux, sugerează că vor fi mai puţine vulnerabilităţi posibile în viitor.