În medicina actuală, studiile arată că între 40 şi 70% dintre cazuri medicaţia administrată pacienţilor pentru afecţiunile comune este ineficientă. Se ajunge la această situaţie deoarece maladiile foarte rar au o cauză unică. Realitatea ne arată că situaţiile medicale sunt, în marea lor majoritate, rezultatul interacţiunii unei multitudini de cauze.
Pornind de la această situaţie, o echipă de cercetători a creat un program de inteligenţă artificială care poate ajuta la construirea unor modele computerizate ale pacienţilor, un fel de „gemeni digitali” care să poată fi folosiţi pentru a eficientiza procesul de diagnoză şi a stabili medicaţia şi terapiile adecvate fiecărui caz în parte, notează Medicalxpress.
„Scopul nostru este să dezvoltăm > ai fiecărui pacient în parte pentru a le adapta medicaţia. În mod ideal, aceşti gemeni vor fi identici cu pacienţii, pentru a se testa asupra lor sute de medicamente, înainte de a-l alege pe cel mai potrivit pentru a trata respectivul pacient”, explică dr. Mikael Benson, profesor al Universităţii Linköping din Suedia.
Pentru a dezvolta acest program de inteligenţă artificială, cercetătorii au folosit un şoricel-model, un organism care ar trebui să se comporte asemănător cu oamenii, pentru a studia artrita reumatoidă. Ei au folosit scanarea ARN-ului pentru a determina activiatea genelor în fiecare dintre sutele de mii de ceule ale şoricelului. Pentru a construi „geamănul digital” al subiectului, oamenii de ştiinţă au folosit analiza de reţea pentru a anliza datele colectate de la şoricel.
„Reţelele pot fi folosite pentru a descrie şi pentru a analiza chiar şi cele mai complexe modele”, explică dr. Benson.
Studiul efectuat de echipa dr. Benson demonstrează că este posibilă folosirea modelelor computerizate pentru diagnosticarea maladiilor umane. Astfel, folosind celulele T, care au un rol important în imunitate, oamenii de ştiinţă pot crea o hartă pe care să o folosească pentru crearea „gemenilor digitali”.
Citeşte şi: