Autorităţile egiptene au anunţat că vor deschide accesul publicului în complexul piramidei Lahun. Renovată recent, aceasta a fost descoperită şi excavată de către Sir William Flinders Petrie pentru prima dată în anul 1889, notează The History Blog.
Piramida a fost descoperită într-un mod neobişnuit, mai exact Flinders Petrie a urmat un tunel săpat de către jefuitorii de morminte până în camera funerară şi abia apoi a reuşit să identifice intrarea în piramida care a fost constuită iniţial.
Studiile arheologilor sugerează că această construcţie are în jur de 4.000 de ani, fiind construită pentru faraonul Senusret al II-lea (1897-1878, înaintea erei noastre) din cea de a XII-a dinastie. Acest faraon a decis să mute necropola regală la Lahan, în apropiere de Fayoum, iar pentru a asta a dispus construirea şi a unor barăci pentru muncitorii care lucrau la acest proiect.
Această piramidă se remarcă faţă de alte construcţii funerare de acest tip prin modul în care inginerii care au proiectat acest edificiu au ales să protejeze mumia faraonului. Astfel, ei au decis să ascundă intrarea sub camera mortuară a unei prinţese.
Piramida nu a fost inclusă în circuitul public până în acest moment datorită stării avansate de deteriorare. Trecerea timpului, clima dură, cât şi faptul că o parte dintre materialele piramidei au fost refolosite de către faraonii care i-au urmat, în special Ramses al II-lea din dinastia a XIX-a.
Mostafa Waziri, Secretarul General al Consiliului Suprem al Antichităţilor, a declarat: „Eforturile de conservare includ înlăturarea dărâmăturilor din interiorul piramidei şi din camerele mortuare, precum şi instalarea unor scări de lemn pentru facilitarea accesului”.
Citeşte şi: