Creşterea temperaturilor globale cauzează topirea calotei glaciare din Arctica. Din păcate, pentru mediu şi pentru viaţa umană, acest fenomen are implicaţii multiple, pornind de la creşterea nivelului oceanului planetar şi ajungând la scoaterea la suprafaţă a unor noi fosile. Dimensiunile implicaţiilor acestui fenomen abia au început să fie înţelese la o scară mai largă.
Un studiu recent a ajuns la o concluzie îngrijorătoare legată de topirea calotei glaciare, mai exact oamenii de ştiinţă au descoperit că topirea straturilor de gheaţă eliberează în atmosferă deşeuri nucleare, substanţe şi microorganisme periculoase, notează Futurism.
Plecând de la consumul actual de combustibili fosili şi amprenta de carbon pe care omenirea o lasă, 70% din gheaţa arctică se va topi până în anul 2100. Iar topirea gheţii transformă Arctica într-o bombă cu ceas.
Studiile ştiinţifice au arătat că în gheaţa arctică se află urme ale patogenilor care au condus spre moartea a milioane de oameni de-a lungul istoriei. De asemenea, permafrostul arctic este folosit pentru stocarea combustibilului nuclear folosit de către Canada, Suedia şi Finlanda.
Ce-i de făcut? Din păcate, nu pot fi luate măsuri care să protejeze în mod specific stratul de gheaţă, iar orice măsuri care pot fi luate trebuie gândite la nivel global.
Citeşte şi:
Cat de periculoasa este, de fapt, incalzirea globala?
Ultima şansă a umanităţii pentru combaterea încălzirii globale ar putea duce la distrugerea planetei