În mijlocul Căii Lactee, galaxia din care face parte sistemul nostru solar, se află o gaură neagră masivă care are un comportament relativ neobişnuit, prin comparaţie cu alte găuri negre din Univers. Mai exact, oamenii de ştiinţă au descoperit că această gaură neagră este într-o stare latentă, notează Futurism.
Cercetătorii de la NASA sunt de părere că au identificat cauza acestui comportament neobişnuit pentru o gaură neagră, mai exact au observat că acest câmp magnetic produs de Sagittarius A* este orientat în aşa fel încât nu permite ca interiorul găurii negre să elibereze în spaţiu radiaţii sau materialele pentru naşterea unor noi stele.
În cazul altor găuri negre, câmpurile magnetice funcţionează într-un mod asemănător cu o pâlnie, canalizând gazele şi celelalte materiale din proximitatea găurii negre către aceasta.
„Forma spiralată a câmpului magnetic al găurii negre canalizează gazul într-o orbită în jurul acesteia”, explică Darren Dowall, cel care a condus această cercetare. „Asta a explicat de ce gaura noastră neagră este latentă în timp ce altele sunt active”, a mai adăugat acesta.
Până la această descoperire, oamenii de ştiinţă erau nesiguri cu privire la cauza acestui fenomen şi nu lau în calcul poziţionarea câmpului magentic.
Citeşte şi:
Cele mai mari găuri negre descoperite vreodată