Începând cu anii ’70, exploratorii şi oamenii de ştiinţă au identificat găuri masive în stratul de gheaţă din Antarctica, dar cauza apariţiei acestora nu a putut fi identificată. Folosind o serie de roboţi şi chiar foci monitorizate prin satelit, oamenii de ştiinţă au reuşit să găsească cauza acestui fenomen, notează Live Science.
Apariţia acestor găuri, numite în rusă „polynya”, este rezultatul interacţiunii a doi factori: furtunile antarctice şi nivelul de salinitate.
Găurile care apar în calotele glaciare din regunea Antarcticii au revenit în ultimii ani în atenţia oamenilor de ştiinţă odată cu identificarea a două astfel de găuri de dimensiuni uriaşe în 2016 şi 2017 în Marea Weddell.
Atunci când acestea apar, ele eliberează o cantitate semnificativă de căldură din adâncurile oceanului în atmosferă, consecinţele acestui fenomen fiind încă nedescoperite de oamenii de ştiinţă.
„Aceste fenomene ar putea modifica tiparele meteorologice din regiunea antarctică”, a explicat Ethan Campbell, doctorand în oceanografie al Universităţii Washington.
Oamenii de ştiinţă teoretizau iniţial că găurile din gheaţă sunt provocate de către furtunile antarctice sau cel puţin acestea au o influenţă considerabilă asupra fenomenului. Un studiu din 2017 face referire la o furtună violentă care a avut loc în 2017 şi pe care autorii studiului au legat-o de producerea fenomenului.
„Dacă doar furtunile ar fi implicate în acest fenomen, am putea observa că aceste găuri au loc mai mereu, dar realitatea ne contrazice”, explică Campbell.
Folosind datele colectate de doi roboţi din Marea Weddell, care au colectat date despre temperatura apei şi nivelul de carbon, respectiv de sare. De asemenea, ei au folosit şi datele colectate de către instrumente ştiinţifice ataşate de foci. Acestea au monitorizat condiţiile din zonele în care animalele înotau.
Informaţiile obţinute din aceste surse au indicat că schimbările condiţiilor meteorologice de la suprafaţă fac ca apa sărată, mai caldă, să se ridice la suprafaţă şi cauzează o creştere a salinităţii suprafaţei oceanice şi apariţia găurilor din gheaţă.
Citeşte şi:
Antarctica, un continent cu păduri şi dinozauri
Continentul Antarctica se înalţă, iar motivul este îngrijorător
A fost creată cea mai complexă şi precisă hartă a Antarcticii
Specialiştii ce forau în adâncurile Antarcticii au doborât un record mondial