Un paleontolog de la Universitatea Virginia Tech, în coloborare cu o echipă internaţională, a anunţat descoperirea unui dinozaur despre care cred că ar fi înrudit cu Tyrannosaurus Rex, notează Science Daily.
Noul dinozaur, botezat Suskityrannus Hazelae de către Sterling Nesbitt, conferenţiar al Departamentului de Geologie al Virginia Tech, avea aproximativ un metru în înălţime şi trei în lungime. Ce este neobişnuit la această fosilă este că Sterling Nesbitt a fost cel care a dezgropat-o atunci când avea 16 ani, în cadrul unei expediţii coordonate de către Doug Wolfe, co-autor al studiului în care este anunţată descoperirea.
Analiza fosilelor descoperite de către Nesbitt sugerează că această specie a trăit în urmă cu 92 de milioane de ani, în perioada cretacică. Această perioada este caracterizată de către existenţa unora dintre cele mai mari specii de dinozauri care au trăit vreodată.
Specimenul de Suskityrannus Hazelae descoperit de către paleontologi avea în jur de trei ani de viaţă. Stabilirea acestei vârse s-a făcut prin analiza oaselor. În ceea ce priveşte specia din care acesta făcea parte, oamenii de ştiinţă au teoretizat că acesta putea avea o greutate între 20 şi 40 de kilograme. Dieta acestei specii era semănătoare cu cea a mult mai marelui Tyrannosaurus Rex, însă oamenii de ştiinţă încă nu au putut stabili cu exactitate ce animale vânau.
„Suskityrannus ne oferă o idee despre procesul evolutiv al tyrannosaurilor chiar înainte de a pune stăpânire pe întreaga planetă”, a explicat Nesbit. De asemenea, el mai adaugă despre secia nou-descoperită că „aparţine unei faune dinozauriene care precede fauna mult mai celebră a Cretacicului târziu, aceasta incluzând unii dintre cei mai cunoscuţi dinozauri precum triceraptorii, prădători precum tiranozaurii”.
Până în acest moment, au fost descoperite două schelete incomplete ale Suskityrannus Hazelae. Primul a fost descoperit de către Robert Denton, geolog, în bazinul râului în New Mexico, Statele Unite. Cel de al doilea a fost descoperit de către Nesbitt.
Pentru 20 de ani fosilele descoperite nu au fost clasificate, oamenii de ştiinţă nefiind conştienţi de faptul că descoperiseră o nouă specie. „Nu eram conştienţi de faptul că ne aflam în posesia unui văr al Tyrannousaurului Rex de mulţi ani”, a explicat Nesbitt. Acesta explică şi impactul pe care descoperirea acestei fosile a avut-o asupra vieţii sale: „Descoperirea scheletului parţial de Suskityrannus m-a pus pe un parcurs care mi-a marcat cariera”.
În ceea ce priveşte alegerea numelui speciei pe care a descoperit-o, Nesbitt explică că a ales numele pornind de la cuvântul tribului Zuni pentru coiot: „suski”, la care a adăugat cuvântul latin pentru tiran. Cea de a doua parte a numelui ,,hazelae” face trimitere la numele celui care a făcut posibilă expediţia care a condus la descoperirea fosilei, Hazel Wolfe.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Dolofan şi gol: Aceasta este cea mai clară reconstrucţie a marelui dinozaur T-rex
Zeci de specii de reptile zburătoare brăzdau cerul Europei în urmă cu 100 de milioane de ani
Dovada celui mai vechi act sexual rezolvă un mister din perioada cretacică. FOTO