Limba, organ al gustului cu multiple roluri – masticaţie, degluţie, vorbire, poate avea afecţiuni. De asemenea, pe limbă pot apărea semne ale unor boli prezente în corp şi trebuie să fim conştienţi că limba este un organ viu şi că de-a lungul vieţii suferă modificări. La persoanele care au dinţi lipsă, de exemplu, limba se măreşte. Cele mai multe persoane observă de-a lungul vieţii pete albe pe limbă, care apar şi dispar. Aspectul albicios al limbii poate trăda prezenţa candidozei. Pentru tratarea candidozei există mai multe tratamente. Medicul de familie şi/sau medicul ORL vă poate indica un tramtament personalizat.
La fumători s-a observat că limba este mai decolorată iar la băutorii de cafea limba poate căpăta o nuanţă cafenie. De asemenea, bolnavii de ulcer gastric care urmează tratamente cu bismut pot prezenta o limbă cu vârf în nuanţe negricioase.
Unul dintre cele mai comune şi banale gesturi la medicul ORL sau la medicul de familie în cabinet este arătarea limbii, deoarece pe aceasta pot fi semnele unor afecţiuni precum scarlatina (limbă roşu aprins).
Copiii care prezintă o limbă de un roşu aprins pot avea şi sindromul Kawasaki sau deficit de vitamina B3. O limbă roşie, inflamată şi care doare poate indica că posesorul suferă de sindromul gurii dureroase.