Urma a fost găsită pe “The cardiovascular system and principal organs of a woman”, un desen anatomic al lui Da Vinci din 1509-1510, scrie Fox News.
„În centrul marginii din stânga, urma este în aceeaşi culoare roşu-cărămiziu precum culoarea desenului”, au explicat cei de la Royal Collection Trust. „Se poate ajunge la concluzia că după ce a terminat lucrarea, Leonardo (care era stângaci) a ridicat foaia cu mâinile murdare”, au adăugat aceştia.
Autorul cărţii este Alan Donnithorne, care a fost directorul departamentului de conservare al lucrărilor de la Royal Collection Trust. În studiul său, a folosit fluorescenţa cu raze X, microscopia şi imagistica în ultraviolet pentru a analiza lucrările.
Credit: Royal Collection Trust
Într-o declaraţie, Donnithorne precizează că Leonardo folosea mai multe tipuri de hârtie. O analiză mai atentă a „The head of an old bearded man in profile”, un desen din 1519, a arătat că hârtia conţine paie şi fragmente de frânghie folosite pentru a repara materialul.
În ultimii ani, şi alte lucrări şi-au arătat secretele. Spre exemplu, anul trecut, savanţii au folosit tehnologie de raze X şi imagistică pentru a scoate la iveală o pictură pierdută şi alte detalii ascunse întro operă de ale lui Picasso. Studiul asupra picturii “La Miséreuse accroupie” din 1902 a arătat cum artistul a pictat peste un peisaj realizat de alt pictor.
Este normal ca şi Da Vinci să continue să fie o sursă de fascinaţie pentru istorici. Vara trecută, experţii din Italia au precizat că au găsit prima lucrare care a supravieţuit a lui Leonardo Da Vinci. Mica bucată din teracotă, care are inscripţionat anul 1471, este descrisă ca fiind un portret al Arhanghelului Gabriel. Autenticitatea acesteia a fost pusă la îndoială de un istoric important, anume Martin Kemp de la Oxford.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci
Farmecul operei Mona Lisa poate fi rezultatul unei boli? Descoperirea făcută de un doctor