Românii încă folosesc în număr mare televizoarele pentru scopul lor de bază. Doar 3 procente din populaţia României au folosit în 2016 televizoarele inteligente pentru servicii de streaming TV sau pentru a vizualiza alt conţinut video, cel mai mic procent din Uniunea Europeană.
Românii, grecii, polonezii, bulgarii şi italienii, ultimii
Media UE este 11%. Acesta este procentul de europeni care a utilizat în 2016 televizoarele inteligente pentru servicii de streaming TV sau pentru a vizualiza alt conţinut video. 4% dintre europeni au utilizat televizorul pentru a naviga pe Internet printr-o aplicaţie de tip browser şi 3% au folosit televizorul inteligent pentru alte aplicaţii, precum jocuri sau cumpărături online.
Ţările din UE unde utilizarea televizoarelor inteligente pentru servicii de streaming video este populară sunt Olanda şi Marea Britanie (ambele cu câte 22%), urmate de ţările nordice: Suedia (21%), Danemarca (20%) şi Finlanda (17%).
La capătul opus, ţările codaşe în acest clasament sunt România şi Grecia (câte 3%), Polonia, Italia şi Bulgaria (câte 4%).
Nu e vorba doar de bani. Şi cu televizoare ieftine poţi urmări streaming tv!
O explicaţie ar fi că România se află şi printre ultimele locuri în ceea ce priveşte totalul din populaţie care deţine un televizor inteligent, dar acest lucru nu explică singur procentul atât de scăzut. Mulţi dintre români nu ştiu că nu e nevoie neapărat de televizoare scumpe pentru a vizualiza şi alt fel de conţinut, precum streaming-ul video.
Şi cu televizoare ieftine poţi face asta. Cu atât mai mult cu cât vânzările de televizoare arată că românii preferă în continuare televizoare ieftine non-smart.
Chiar şi cu acestea, însă, cu investiţii minime, poţi avea acces la streaming, printr-un Google Chromecast sau un mediaplayer. Prin aceste accesorii, care, adăugate la preţul de achiziţie al televizorului ieftin, tot nu vor echivala preţul unui televizor smart, îţi poţi adăuga funcţiile streaming dorite fără costuri majore. Momentan, Google produce a doua generaţie de Chromecast-uri, însă vei găsi suficiente modele de primă generaţie la mâna a doua, mult mai accesibile şi la fel de capabile.
Există şi televizoare ieftine smart!
Pentru cei care îşi permit totuşi un buget ceva mai consistent, rămânând însă tot în gama entry-level, există suficiente opţiuni, aşa cum spuneam mai devreme.
Există şi televizoare ieftine smart cu Android TV. Sistemul de operare produs de Google a ajuns şi pe televizoare şi chiar pe cele entry-level. Asta înseamnă că ai acces la aplicaţiile din Play Store direct pe televizor. Practic, e ca şi cum ai achiziţiona o tabletă uriaşă, care îndeplineşte şi funcţia clasică de televizor, şi pe care o poţi controla cu o telecomandă. Iar preţurile nu sunt deloc prohibitive!