Pe 24 ianuarie, aceştia au actualizat ceasul care măsoară apropierea omenirii de distrugere, bazată pe limbile ceasului în raport cu miezul nopţii (ora 12), scrie Live Science.
Anul trecut, ceasul a fost setat la 2 minute de miezul nopţii, cel mai aproape de ora 12 din istoria sa. Şi, citând riscuri similare care pot duce la distrugerea omenirii, reprezentanţii BAS au anunţat că ceasul va rămâne setat la ora 11:58.
Astfel, proliferarea armelor nucleare şi schimbările climatice, alături de răspândirea informaţiilor false în media, reprezintă în continuare cauze de îngrijorare, conform declaraţiilor CEO-ului BAS, Rachel Bronson.
De două ori pe an, specialiştii de la BAS evaluează evenimentele de pe plan mondial din acel an pentru a decide direcţia în care trebuie să se mişte limbile Ceasului Apocalipsei (sau dacă ar trebui să se mişte).
Demersul există din 1947, prezentând schimbările care au avut loc în lume şi creşterea/descreşterea riscului de dezastru global. Iniţial, a fost creată ca o ilustraţie de copertă a Journal of the Bulletin of the Atomic Scientists pentru a evalua riscul reprezentat de armele nucleare.
În 1991, limbile ceasului s-au îndepărtat la 17 minute de miezul nopţii, odată cu terminarea Războiului Rece, dar s-au apropiat treptat din nou. Deşi Ceasul Apocalipsei este fictiv, problemele reprezentate sunt reale, prezentând nevoie de acţiune pentru a găsi soluţii la problemele existente.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Apocalipsa la dată fixă: 16 martie 2880. Ce s-ar întâmpla atunci?
O nouă apocalipsă a fost prezisă pentru data de 23 aprilie. Iată cum o demontează specialiştii
Ce trebuie să faci ca să supravieţuieşti unui război nuclear?
Care sunt adevăratele pericole din spatele unui război nuclear?