Fosila de Australopithecus sediba a fost găsită în 2008 după ce Matthew Berger s-a oprit pentru a observa o rocă de care s-a împiedicat. Conform USA Today, descoperirea fosilelor femeii şi ale unui tânăr ce au o vechime de 2 milioane de ani au stârnit dezbateri în comunitatea ştiinţifică.
O nouă cercetare confirmă că specia este apropiată genului Homo genus şi umple un gol din istoria umanităţii. Cercetătorii au descoperit că speciile reprezintă momentul de evoluţie de după „Lucy” sau Australopithecus afarensis (ce are o vechime de 3 milioane de ani) şi Homo habilis, ce utiliza unelte acum 1,5-2,1 milioane de ani.
Studiul ce descrie întreaga anatomie a speciei arată că Au. sediba este unică, dar în acelaşi timp împarte asemănări cu Australopithecus africanus şi primii membrii ai genului Homo, fapt ce sugerează o relaţie de evoluţie apropiată.
„Descoperirile noastre pun la îndoială o persectivă veche a evoluţiei. Anterior se credea că o singură specie fosiilizată, cea a lui Lucy, era mult mai asemănătoare cu cea a oamenilor”, a declarat Jeremy DeSilva, profesor de antropologie din cadrul Colegiului Dartmouth, SUA. „Ceea ce am observat în studiu oferă o perspectivă paralelă”, a adăugat el.
Au. sediba avea capacitatea să meargă în membrele inferioare, „dar petrece şi o bună perioadă de timp căţărat în copaci pentru a se proteja de prădători”, arată studiul.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Omenirea încă evoluează, dar cercetătorii nu înţeleg motivul ce stă la baza procesului
Cercetătorii au ajuns la o concluzie surprinzătoare cu privire la evoluţia mâinii la oameni