Adolescenţii ce au fumat marijuana o dată sau de două ori prezintă o cantitate mai mare de materie cenuşie în creier faţă de cei ce nu au consumat niciodată substanţa psihoactivă. Conform Live Science, volumul crescut al creierului adolescenţilor, deşi sună ca un beneficiu, poate avea efecte negative.
În adolescenţă, creierul trece printr-un proces denumit „pruning”, practic o reorganizare a reţelelor neuronale. Procesul are loc în perioada în care persoana ajunge aproape de 20 de ani şi are ca scop micşoarea cantităţii de materie cenuşie şi creşterea cantităţii de materie albă, ce conţine axoni care conectează celulele.
Deşi, momentan, nu este clar de ce creierul trece prin acest proces, cea mai bună explicaţie de până acum sugerează că: pentru a fi mai eficient, creierul, renunţă la componentele nefolositoare şi realizează structuri cu legături mai complexe.
De aceea, modificarea acestui proces, prin adăugarea unei cantităţi de materie cenuşie, poate avea efecte negative. În cadrul studiului, Catherine Orr din cadrul Universităţii de Tehnologie din Australia şi echipa sau au analizat tomografiile cerebrale ale unui grup de 46 de adolescenţi cu vârsta de 14 ani, din Irlanda, Franţa, Anglia şi Germania. Unii dintre ei au declarat că au fumat marijuana o dată sau de două ori, în timp ce alţi au afirmat că nu au fumat niciodată. Cercetătorii au luat în calcul şi alţi factori precum fumatul ţigărilor normale sau a consumului de alcool.
Studiul prezintă faptul că cei ce au fumat marijuana aveau un volum mai crescut al materiei cenuşii în zone ale creierului în care se află receptori ai canabinoizilor. Rezultatele au fost comparate cu cele ale grupului de control. Compuşii din marijuana au creat legături cu receptorii de canabinoizi, aflaţi în zone precum amigdala, hipocampus şi nucleul accumbens. Specialiştii au mai descoperit că persoanele cu o cantitate mai mare de materie cenuşie prezentau o abilitate mai scăzută de realizare rapidă a anumitor sarcini.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Marijuana, dincolo de mituri şi mistificări: ce spune ştiinţa