Chiar dacă fiecare ţară ar implementa energie regenerabilă atât de rapid precum Germania, s-ar atinge doar o cincime din ţinta globală a energiei verzi. La această rată, ar fi nevoie de 150 de ani pentru a „decarboniza” planeta, conform celor doi cercetători, iar numeroşi savanţi estimează că avem doar trei decenii la dispoziţie, scrie Futurism.
De asemenea, chiar dacă s-ar implementa energie eoliană şi solară într-un ritm mai rapid, ambele sunt surse de energie ineficiente, care au nevoie de un segment mare de teren.
„De ce are nevoie lumea este de o sursă de electricitate fără emisii de carbon care să fie implementată rapid şi să fie de încredere în furnizarea constantă a energiei, indiferent de condiţiile meteo – fără să fie nevoie de extinderea terenului dedicat generării de electricitate”, au scris cei doi. „Energia nucleară satisface toate cerinţele”, adaugă aceştia.
Conform lui Goldstein şi Qvist, fricile neîntemeiate cu privire la energia nucleară au prevenit creşterea acestei industrii. Atunci când oamenii se gândesc la energie nucleară, se gândesc la dezastrul de la Cernobîl şi la deşeul radioactiv.
Dar numărul de oameni care au murit din cauza dezastrului de la Cernobîl – despre care experţii susţin că este singurul în 60 de ani – este mic comparativ cu oamenii care au murit în alte accidente industriale non-nucleare.
De asemenea, cantitatea de deşeu produsă de energie nucleară este mai mică decât cantitatea, la fel de toxică, produsă de combustibilii precum cărbunele.
„Consumul de electricitate al unui american care are ca sursă energia nucleară ar produce o cantitate de deşeu care încape într-o doză de suc”, a menţionat experţii.
În ultimă instanţă, specialiştii susţin că stigmatul de pe energia nucleară trebuie înlăturat, iar această sursă trebuie integrată în eforturile de a evita catastrofa climatică. Conform celor doi, „este singura strategie care are sens”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Energia nucleara – solutia impotriva incalzirii globale?
Mai multe meduze au reuşit să oprească o centrală nucleară din Scoţia
Belgia vrea să construiască o insulă artificială pentru a putea renunţa la energia nucleară