„Kilogramul se va schimba. Anul următor, în mai, nu va mai fi acelaşi”, a precizat savantul.
Un kilogram va fi definit prin alegerea unei valori exacte a constantei Planck, o cantitatea care asociază greutatea cu curentul electric. O componentă cheie în acest sens va fi măsurătoarea exactă a atracţiei gravitaţionale într-un loc precis unde vor fi realizate viitoarele calibrări, scrie Phys.
În prezent, există două dispozitive portabile capabile să măsoare cu acurateţe gravitaţia. Totuşi, aceste gravimetre sunt costisitoare şi mari.
„Scopul meu a fost de a realiza un dispozitiv mai mic şi mai compact, care de asemenea să fie uşor şi ieftin de construit”, a precizat Andersen.
Folosind tehnologie laser şi teorii ale haosului cuantic, savantul împreună cu Shijie Chai şi Julia Fekete au creat un astfel de dispozitiv, descris în detaliu în Physical Review A.
„Am demonstrat că principiul funcţionează şi credem că poate fi la fel de precis precum cele disponibile în prezent”, a mai precizat Andersen.
Dispozitivul „aruncă” un nor de atomi, apoi realizează tipare de interferenţă în acei atomi pentru a permite măsurători precise cu ajutorul laserului. Viteza luminii şi măsurarea timpului sunt definite clar, astfel că nu există variabile în aceşti parametri ai dispozitivului.
Gravimetrele sunt folosite pentru a realiza studii de gravitaţie, fiind mult mai ieftine decât forarea. Geologii le folosesc pentru a determina ce roci se află în subsol, iar arheologii le folosesc pentru a identifica oase îngropate. Mai sunt folosite în explorarea resurselor precum petrolul.
Andersen a precizat că potenţialii utilizatori ai tehnologiei şi-au exprimat deja interesul pentru capacitatea comercială a noului dispozitiv.
Echipa intenţionează să obţină finanţare pentru următoarea fază a cercetătorii, care va implica reducerea în dimensiune a modelului şi creşterea distanţei de cădere a atomilor, ceea ce creşte acurateţea cu care poate măsura gravitaţia.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cât înseamnă un kilogram? În noiembrie se votează pentru stabilirea sa prin constante
Locurile de pe Pământ care contrazic teoria gravitaţiei propusă de Isaac Newton
”Gravitaţia negativă” ar putea exista în jurul nostru. Specialiştii susţin că au descoperit sursa