Noul sistem a fost descris recent în jurnalul Nature Communications într-o lucrare de cercetătorii Bikram Bhatia, Evelyn Wang, Arny Leroy, Marin Soljacic şi alţi şase savanţi de la MIT.
Sistemul permite emisia căldurii în zona mediană a spectrului infraroşu care poate trece prin atmosferă şi poate radia în spaţiul cosmic, penetrând gazele cu efect de seră. Pentru a preveni încălzirea în lumina solară, o bandă de metal suspendată deasupra dispozitivului blochează razele solare.
În teorie, sistemul realizat poate răci cu 20 de grade Celsius, sub temperatura aerului dintr-o locaţie precum Boston. Până acum, în testarea menită să dovedească conceptul, s-a reuşit o răcire cu 6 grade Celsius, scrie Tech Xplore.
„Am construit instalaţia şi am realizat experimente afară pe un acoperiş al unei clădiri MIT”, a precizat Bhatia. „Am folosit materiale simple care au arătat în mod clar eficienţa sistemului”, a adăugat acesta.
„Un factor limitator al sistemului este umiditatea din atmosferă care poate bloca emisia infraroşu din aer”, a menţionat Leroy.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un nou record în fizică a fost stabilit după ce o echipă a răcit molecule aproape de zero absolut
Cercetătorii au descoperit o metodă prin care pot reduce de trei ori durata de fierbere a apei
De ce ouăle nu trebuie ţinute pe uşa frigiderului
Frigiderul care funcţioneză fără curent electric – FOTO, VIDEO